Volledig scherm
Het afval van een heuse 'pillenfabriek’ in de bossen van Weert liep voor een deel rechtstreeks de grond in. De rest werd elders gedumpt (archieffoto). © Michel van Bergen

Brabantse drugsbende bestraft met drie tot vijf jaar cel voor ‘pillenfabriek’ bij Weert

DEN BOSCH - Tien leden van een drugsbende kregen woensdag flinke straffen van de Bossche rechtbank omdat ze een lab in de bossen buiten Weert bestierden. Het OM noemde dat een ‘pillenfabriek’ en ook de rechtbank gaf tussen de drie en vijf jaar cel wegens ‘het professionele karakter’.

Het lab zat in een gehuurde woning en loods in Swartbroek, gemeente Weert. Het was een gesloten keten: aan de ene kant kwamen grondstoffen binnen, in de loods werd dat een halfproduct en vervolgens amfetamine-olie. Daar werden in de woning pillen van gemaakt. Het opereerde vanaf april 2018, in oktober viel de politie binnen.

De verdachten komen uit Helmond, Valkenswaard, Bergeijk, Bakel en Eindhoven. De leider is een dealer uit Vught. Hij kreeg vijf jaar cel. Zijn adjudant, een 45-jarige Helmonder 42 maanden, iets minder dan de geëiste 48 maanden. Twee koks uit Helmond krijgen volgens eis ook 42 maanden. Vijf anderen moeten drie jaar achter tralies. Ze zijn tussen de 21 en 26 jaar.

De rechtbank vindt iedereen schuldig aan drugsproductie. Veel advocaten hadden daar vrijspraak voor gevraagd. Hun cliënten zijn gezien terwijl ze auto’s laadden en losten en terwijl ze spullen van de loods naar de woning sjouwden. Niet in het lab zelf dus.

Het OM had het over een ‘pillenfabriek’ omdat het lab non-stop draaide. Er was sprake van een dag- en een nachtploeg en ook aan- en afvoer waren als met een spoorboekje geregeld. Het gevaarlijke afval liep voor een deel direct de grond in. De rechtbank is er niet over te spreken. Harddrugs zijn gevaarlijk voor gebruiker, milieu, en de maatschappij omdat het altijd extra criminaliteit met zich meebrengt.

Verslaggever Jelle Krekels legt uit hoe groot het probleem van drugsdumpingen in Brabant is:

In samenwerking met indebuurt Helmond