Volledig scherm

Brabantse Markt met de drukte en sfeer van Koninginnedag

HELMOND - Het leek zondag wel Koninginnedag in de Helmondse Kasteeltuin. De Brabantse Markt trok net wat minder volk, maar de opkomst van bezoekers is erg hoog en het is soms dringen voor de aaneengesloten rijen kraampjes, bij de muziek en de kinderattracties.


Voor de ingang staat rond twee uur 's middags een tientallen meters lange rij bezoekers te wachten. ,,Zo is er geen bal aan", zeggen een paar vrouwen tegen elkaar. Toch valt het wachten uiteindelijk mee; in iets meer dan vijf minuten kunnen ze de markt op.

Gevolg van de drukte is ook dat er kriskras rond de kasteeltuin heel wat fietsen geparkeerd staan. Dat terwijl er vlakbij onder de Kasteel-Traverse een fietsenstalling ligt. Maar die is gesloten.

Het aanbod aan spulletjes is al net zo gevarieerd als tijdens Oranjefeesten. Sommige standjes bieden mooi oud of nuttig modern materiaal, bij andere kramen kun je daaraan twijfelen. Wie in Helmond zou er bijvoorbeeld vijftien euro neer willen tellen voor een straatnaambordje van de Liersesteenweg in het Vlaamse Heist-op-den-Berg? Sommige mensen genieten er zichtbaar van om tussen al die spulletjes net dat mooie dingetje te pikken. Zo worden er bij kramen met sieraden heel wat kettingen en oorbellen gepast. Bij een kraampje met 'Spullen uit grootmoeders tijd' hangen bijvoorbeeld enkele doeken met clichématige teksten als 'Eigen haard, goud waard'. Een doek met de afbeelding van een vrouw en de regel 'Mijn keuken is mijn trots' geeft dan weer wel een mooi tijdsbeeld.

Wat voor de een waardeloos spul is, roept bij de ander veel emoties op. Bij een standje met muziek reageert een vrouw enthousiast als ze het singletje 'Jij bent mijn boterbloem' van De Twee Pinten ziet staan. ,,Dat is wat mijn man vroeger altijd tegen me zei als hij lief wilde zijn", vertelt ze aan de marktkoopman. Voor een euro neemt ze het plaatje mee.

Anderen lopen met minder enthousiasme over de markt. ,,Een aanfluiting", meent een man die in een groepje staat te praten. Hij vindt dat er wel erg veel nutteloos materiaal verkocht wordt. Geef hem maar Artimond. Daarbij hoort een markt op dezelfde plek. ,,Die heeft tenminste niveau", vindt hij. ,,We zijn bij de uitgang. Vinden we dat erg", vraagt een vrouw aan het gezelschap waarin ze verkeert. ,,Nee", geeft ze zichzelf een antwoord, ,,want het is heel druk en er komt nog steeds nieuw volk bij."

In samenwerking met indebuurt Helmond