De schade van de brand bij Xycarb Ceramics is vrijdagochtend pas goed duidelijk.
Volledig scherm
De schade van de brand bij Xycarb Ceramics is vrijdagochtend pas goed duidelijk.

Brand Xycarb Ceramics in Helmond: kritische onderdelen bedrijf zijn intact gebleven

HELMOND - Medewerkers van Xycarb Ceramics in Helmond kwamen vrijdagochtend kijken naar wat er van het bedrijf over is. Ze zagen dat van een groot gedeelte van het pand aan de Zuiddijk weinig over is. Volgens een woordvoerder zijn kritische onderdelen intact gebleven. Het kantoor heeft veel rook- en waterschade opgelopen.

Directeur Peter Spit zegt dat het bedrijf doorgaat op dezelfde plek. Hij kan nog niet zeggen hoe lang het gaat duren voordat Xycarb Ceramics weer van start gaat.

De medewerker van het bedrijf die brandwonden opliep, moet nog even in het zienkenhuis blijven.

Brand brak uit in deel waar machines staan

Rond 14.15 uur donderdagmiddag brak er brand uit, in het meest linkse gedeelte van gebouw. Daar waar de machines staan. Het personeel moest in allerijl het pand verlaten. Even nog wat spullen pakken was er niet bij. "De snelheid waarmee de brand zich verspreidde was enorm, aldus een van de medewerkers. Hij is zijn rijbewijs en telefoon kwijt. "Die lagen in mijn bureau. Ik heb 's avonds nog een nieuwe telefoon gekocht." De medewerker die kort na het uitbreken van de brand even was vermist, bleek aan de andere kant van de rook te hebben gestaan.Brandweer kon voorkomen dat vat waterstof ontplofte


Het vuur ging van links naar rechts. De ruimte waar de chemische stoffen staan opgeslagen, is rechts. De brandweer kon voorkomen dat een vat waterstof ontplofte. Waarschijnlijk is het vuur daar niet gekomen.

Tank op terrein die tegen overdruk bij warme weersomstandigheden mogelijk zichzelf affakkelt


Het bedrijf bracht vrijdag zelf nog naar buiten dat op het terrein een tank aanwezig is die tegen overdruk bij warme weersomstandigheden mogelijk zichzelf affakkelt. Dit is een standaard functie van de installatie en geen reden tot zorgen.
De brandweer is hiervan op de hoogte, staat in de verklaring.


Brandweer bekijkt schade met drone
De brandweer bekijkt met een drone ​van bovenaf de schade aan het pand. Ook de politie doet vrijdag technisch onderzoek naar de oorzaak. Door de brand ligt het werk voorlopig stil bij de maker van onderdelen van ledlampen en halfgeleiders. Wel laat het bedrijf weten dat „essentiële gedeelten intact zijn gebleven”.
Omliggende bedrijven zijn weer open. De afzetting van de omgeving is opgeheven, meldde de gemeente. Mensen die hun auto achter de politielinten hadden staan, konden die eindelijk ophalen. Eén ervan is helemaal uitgebrand, deze had voor het pand gestaan.
Personeel om 13.00 uur bijgepraat
Het personeel van Xycarb is vrijdagmiddag vanaf 13.00 uur bijgepraat in het Fitland Hotel op Suytkade.


Volledig scherm
© Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Helmond