Volledig scherm
Het hennepveld aan de Rijpelbaan in Helmond. © Tonny Peeters

Brandevoortse hennep valt ineens op

HELMOND - Het begon automobilisten op de Brandenvoortse Dreef steeds meer op te vallen. Wat voor planten steken daar nu ineens boven de struiken uit? Wordt er midden in de wijk hennep geteeld? Het antwoord op die vraag is volmondig ja. Het is een van de twee plekken in de stad waar legaal grootschalige hennep geoogst kan worden. 

Legaal, want het gaat om de niet-rookbare variant die wordt verwerkt tot tal van nuttige producten.

Het tweede veld ligt aan de Rijpelbaan, vlakbij het Sjef de Kimpepad. Daar staat geen natuurlijke schutting omheen, waardoor fietsers, wandelaars en automobilisten de hennep de afgelopen maanden zagen groeien. In Brandevoort kwam het daarentegen voor sommige inwoners nog als een verrassing. ,,We hebben ongeveer tien telefoontjes van inwoners gekregen. Weten jullie dat het er staat?, was de meest gestelde vraag", zegt een gemeentewoordvoerster.

Dat weet Helmond zeker. In april werd het plan gepresenteerd om twee hennepvelden in Helmond te openen. Een idee van Gerald Megens, ondernemer in voedseltechniek. Stoffen en vezels uit de niet-rookbare variant worden onder meer gebruikt voor touw, zeilen, kleding en isolatiemateriaal. Voor Helmond is het een welkome bron van inkomsten. Helmond verdient nu jaarlijks zo'n twee ton aan alle mais. Hennep groeit daarentegen op alle gronden, met weinig water, verbetert de bodem en haalt meer co2 uit de lucht dan een bos, zei Megens eerder.

Om meer vernielingen aan de hennepvelden te voorkomen, worden dinsdag 11 juli vier waarschuwingsborden geplaatst. Eerlijk verdeeld over beide velden. ,,Er komt heel duidelijk op te staan dat de hennep niet geschikt is voor consumptie. Tevens komt er informatie op te staan over wat er met de hennep gebeurt", aldus de gemeentewoordvoerster.

In samenwerking met indebuurt Helmond