Volledig scherm
Burgemeester Blanksma in Helmond © FotoMeulenhof

Burgemeester Blanksma in Rijdende Rechter-achtig conflict met buren in Helmond

HELMOND - Nog voor ze naar haar nieuwe villa in Helmond is verhuisd, heeft burgemeester Elly Blanksma al een Rijdende Rechter-achtig conflict met de buren. Al een jaar lang.

Zonder toestemming is er een hekwerk gesloopt, ze heeft een muur laten neerzetten die ze de buren opdrong en er is onenigheid over de erfgrens. Burgemeester Elly Blanksma woont nog niet eens in haar nieuwe villa in de Zwanenbeemd, maar heeft al wel een jaar lang een conflict met haar directe buren. 

De zaak doet denken aan een aflevering van de Rijdende Rechter. Blanksma heeft zelfs een advocaat ingeschakeld en eist dat de buren meebetalen aan de dik 20.000 euro kostende muur tussen beide tuinen. Een afscheiding die alleen zij en haar man per se wilden en waarvoor het hekwerk dat er al dertig jaar stond moest wijken.

Enthousiaste reacties

Blanksma woont nu nog in een appartement in Stiphout, maar verhuist binnenkort naar de Zwanenbeemd. De burgemeester als buurvrouw, wie kan dat zeggen? Het bericht dat zij en haar man in de vooraanstaande wijk komen wonen, zorgt anderhalf jaar terug dan ook voor enthousiaste reacties. ‘Wat leuk dat zij naast jullie komen wonen’, horen ook Ton en Sjannie Reinders geregeld terug van vrienden en buurtgenoten. Het stel is een van de zes buren van wie de tuin grenst aan het perceel van de burgemeester.

De familie Reinders woont er al dertig jaar. En al dertig jaar wordt hun tuin en het perceel waar de Blanksma’s komen wonen op dezelfde manier van elkaar gescheiden: met een hekwerk. In de loop der jaren is er alleen een grote meidoorn door het gaas gegroeid. Maar dat verandert met de komst van de burgemeester. Zonder een woord te hebben gewisseld laten zij en haar man aan hun kant alle struiken, waaronder de meidoorn, verwijderen. Daarbij raakt ook het hekwerk beschadigd. „De struiken stonden op hun eigen terrein, maar het is natuurlijk wel vreemd dat ze niet eerst even zijn langs geweest”, is Ton Reinders dan al verbaasd.

Zwembad

Elly Blanksma’s man komt later alsnog overleggen. Over het hekwerk. Kan die niet plaatsmaken voor een 31 meter lange muur? Dat geeft meer privacy. Ter hoogte van het metselwerk krijgt de burgemeester namelijk een zwembad. De muur wordt wat de Blanksma’s betreft strak en wit gestuukt, net als hun nieuwe huis. De familie Reinders twijfelt. Gewone baksteen is misschien een optie, met klimplanten kan de boel dan worden gecamoufleerd. Maar voordat er een definitief ‘ja’ wordt gegeven, willen ze de afspraken en de kosten zwart op wit.

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Burenruzie over afscheiding in Helmond © FotoMeulenhof

20.110 euro

Als de spreadsheet wordt gebracht, staat er onderaan de streep een bedrag van 20.110 euro. Het aandeel dat Ton en Sjannie Reinders moeten betalen is 5.500 euro. De twee, die hun verhaal ondersteunen met documenten en foto’s, hebben hun bedenkingen over de begroting. 5.500 euro is bovendien een fors bedrag voor een muur waar je zelf niet om hebt gevraagd. Ook vreemd: ze moeten het geld gewoon overmaken aan de Blanksma’s. Een betaalbewijs krijgen ze niet. En dus willen ze bedenktijd. „Maar wat zie ik de volgende ochtend?”, vertelt Ton Reinders: „Worden er pallets met bakstenen voor de muur afgeleverd. Ik heb daarna de cijfers nog een keer doorberekend. Er klopte volgens mij niks van. Uiteindelijk hebben we laten weten dat we wilden afzien van een gedeelde muur.”

Een reactie van de Blanksma’s komt er niet, wel staat er een paar dagen later onaangekondigd iemand van het kadaster op de stoep. Of hij even mag meten of het oude hekwerk wel precies op de erfgrens staat. Dat blijkt niet het geval. Aan de kant van het huis staat het hekwerk 17 centimeter te veel in de richting van de burgemeester, achter in de tuin scheelt het 7 centimeter. Ton Reinders: „Maar het hekwerk staat meer dan dertig jaar op dezelfde plek, dan is zo’n oorspronkelijke erfgrens verjaard. Dat beaamde ook de man van het kadaster.”

Op eigen grond

Inmiddels mengt de burgemeester zich ook persoonlijk in de zaak. Haar naam staat onder een brief aan de buren met de boodschap dat ze van plan zijn de muur toch neer te zetten. Die komt op eigen grond en op eigen kosten. Ze bezoekt zelf de buren om de kwestie te bespreken. Sjannie Reinders: „Prima. We waren opgelucht dat we nu behalve met haar man, met haarzelf in gesprek waren. We dachten: ‘Met de burgemeester zelf moeten we er toch wel uitkomen.’”

Twee dagen na het gesprek met de burgemeester komt er ’s avonds laat een sms’je van haar binnen: het hekwerk wordt verwijderd, de muur gaat er komen. Over de precieze plek van de muur is dan nog geen overeenstemming. Ton en Sjannie Reinders houden hun poot stijf en sturen meteen een bericht terug: ze gaan niet akkoord met het verwijderen van het hekwerk. Er wordt nog een keer heen en weer ge-sms’t waarna de burgemeester afsluit met: ‘Niet zo besproken’. De volgende ochtend wordt het hekwerk gewoon gesloopt.

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Advocaat

Een paar weken later volgt er met een brief van de advocaat van de Blanksma’s nog een onaangename verrassing. De boodschap: bewijs maar dat de oorspronkelijke erfgrens is verjaard en er moet toch worden meebetaald aan de muur. Ton Reinders: „Ik viel bijna achterover van mijn stoel. We hebben via onze rechtsbijstand meteen een brief teruggestuurd. Maar sindsdien is het stil. Er zijn een aantal herinneringen gestuurd. Maar we hoorden maandenlang niks.” Na een nieuwe brief, komt er deze week alsnog een reactie van de advocaat: de brief is ontvangen. De Blanksma’s zelf reageren nog niet.

En de muur? Die ziet er aan hun kant niet uit. Omdat die daar ongestuukt is, kijken Ton en Sjannie Reinders aan tegen scheef gemetselde stenen en onafgewerkte voegen. Uit noodzaak laat het stel er voor een paar duizend euro een houten schutting voor zetten.

Het conflict met de burgemeester raakt de twee. Al zouden ze er zelf nooit mee naar de media zijn gestapt. Onenigheid met je buren hoort niet op straat te liggen. Hun toekomstige buurvrouw is alleen geen normale buurvrouw. Het is de burgemeester. Het is voor hen reden om, nadat het conflict is uitgelekt, toch hun verhaal te doen: „Omdat je zoiets niet verwacht van een burgemeester”, zegt Sjannie Reinders. „Ze heeft toch een voorbeeldfunctie? Zij is er voor álle mensen in de stad. Dus ook voor haar eigen buren. Waarom heeft zij dit dan laten gebeuren?”

Reactie Blanksma: Via dialoog er niet uitgekomen

Burgemeester Elly Blanksma wil niet ingaan op een lijst vragen van deze krant over de kwestie. Zij houdt het bij de volgende schriftelijke reactie: „Het betreft hier een privékwestie. Het klopt dat er begin dit jaar een geschil is ontstaan over de afscheiding tussen ons perceel en dat van onze buren. Via de dialoog zijn we er helaas niet met elkaar uitgekomen. Vanwege dat gegeven en om escalatie te voorkomen, hebben zowel onze buren als wijzelf rechtsbijstand in de hand genomen. Ik heb er vertrouwen in dat we er op korte termijn met elkaar uitkomen.”

Volledig scherm
Elly Blanksma © Jurriaan Balke
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond