Volledig scherm
Elly Blanksma. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Burgemeester Blanksma ziet niets in gemeentelijke herindeling

HELMOND - Op een gemeentelijke herindeling zit burgemeester Elly Blanksma van Helmond niet te wachten. Eerder riep de Helmondse wethouder Frans Stienen op Zuidoost-Brabant om te vormen tot één grote gemeente. De Eindhovense burgemeester John Jorritsma pleitte maandag in zijn nieuwjaarstoespraak voor een herindeling tot drie à vier gemeenten.

"Van mij geen pleidooi voor een herindeling die van bovenaf wordt opgelegd,” sprak Blanksma maandagavond tijdens haar nieuwjaarstoespraak in Theater Speelhuis. "Maar wel een oproep tot meer gezamenlijkheid. Daarin geldt voor de Peel, net als voor Brainport: we zijn sterk vanuit onze eigen kracht. Onze lobby voor de Mainport-status van Brainport heeft het belang daarvan aangetoond: door ons positieve verhaal te benadrukken. Binnen de regio, binnen Brabant, richting Den Haag, richting Europa. Met ruimte voor de eigen identiteit, Maar met het collectief als prioriteit."

Veiligheid
In Theater Speelhuis riep Blanksma verder nog de landelijke overheid op om politiemensen uit te rusten met bodycams en stroomstootwapens. "Onze hulpdiensten die ook afgelopen nieuwjaarsnacht voorop gingen om uw, jouw en mijn veiligheid te beschermen. Zonder - en het is echt te gek voor woorden - daarbij zeker te zijn van hun eigen veiligheid. Daarom mijn oproep aan de landelijke politiek: waarborg de veiligheid van onze politie."

Jeugdlintje
Helmondse kinderen en jongeren komen vanaf 2017 in aanmerking voor jeugdlintjes. Burgemeester Blanksma roept deze nieuwe onderscheiding in het leven, zo maakte zij maandagavond bekend. "We zijn een stad met sterren, jong en oud. Om dit talent te stimuleren, introduceert Helmond in 2017 de jeugdlintjes. Een onderscheiding voor ieder kind of jongere, die zich op bijzondere wijze inzet voor onze stad. En die daarmee onze toekomst zijn."