Een ontdekte hennepkwekerij.
Volledig scherm
Een ontdekte hennepkwekerij. © Persbureau van Eijndhoven

Burgemeesters van Helmond en Valkenswaard willen geld van drugscriminelen afpakken: ‘Maar dan moet je wel investeren’

HELMOND - De burgemeesters van Helmond, Valkenswaard, Haarlem, Delft, Tilburg, Enschede en Leeuwarden dringen aan op een injectie van tien miljoen euro voor de Belastingdienst. Het zevental vindt dat de instantie voldoende personeel moet kunnen aannemen om ondermijnende drugscriminaliteit te bestrijden. 

De burgemeesters doen de oproep woensdag in een opiniestuk in NRC Handelsblad. ,,Een van onze belangrijke partners is de Belastingdienst. Het doel van criminaliteit is immers toch vooral om snel geld te verdienen, en het helpt de aanpak zeer als dat geld ook snel weer afgepakt kan worden”, staat er in de brief.

De Belastingdienst kampt volgens de stadsbestuurders met een personeelstekort, doordat er al enkele jaren wordt bezuinigd. Zestien procent van het totale personeelsbestand is weg of zal verdwijnen. ,,Vandaar onze oproep aan het kabinet: versterk de fiscale handhaving bij de Belastingdienst met extra regionale teams die de aanpak kunnen ondersteunen. Concreet zou het gaan om teams in alle politieregio’s, landelijk totaal zo’n honderd extra formatieplaatsen.”

Drugscriminaliteit

De kosten, zo'n tien miljoen euro, zouden kunnen worden terugverdiend, met het criminele geld dat wordt afgepakt. De burgemeesters van de genoemde steden zeggen allemaal te maken te hebben met ondermijnende drugscriminaliteit. 

Door samen op te trekken, hopen ze sterker te staan richting het kabinet. Investeringen zijn broodnodig, schrijven ze. ,,Met alleen het strafrecht lukt het niet. Als het kabinet echt een gezamenlijke aanpak van drugscriminaliteit wil, dan is het in de Rijksbegroting mogelijk maken van deze inzet een slimme en noodzakelijke investering.”

In samenwerking met indebuurt Helmond