Volledig scherm
© Thinkstock

Buurt in Helmond maakt zich zorgen om hoogspanningskabels

HELMOND - De volle zaal bij de informatieavond in de Cacaofabriek in Helmond sprak afgelopen week boekdelen: hoogspanningslijnen houden vooral in Brandevoort de gemoederen bezig. Een flink deel van de bewoners maakt zich zorgen over gezondheidsrisico's.

De onrust werd opgerakeld toen wethouder Frans Stienen deze zomer bekendmaakte dat de gemeente één van de twee hoofdlijnen door Brandevoort onder de grond wil hebben. Sindsdien is de geest weer uit de fles. De politieke partijen uit de raad gaven te midden van de emotie aan vooral behoefte te hebben aan feiten. Door Brandevoort lopen twee hoogspanningslijnen: de landelijke 380 kiloVolt en de provinciale 150 kV. Enkele jaren terug zijn deze lijnen gecombineerd op nieuwe masten gelegd. De stroomdraden geven in de zeer nabije omgeving elektromagnetische straling af. Als die meer dan 0,4 microtesla is, zit je binnen de magneetveldzone. In die zone kun je beter niet wonen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft al jaren een methode om een dergelijke zone te berekenen. Lokale overheden zijn niet verplicht zich daaraan te houden. In het verleden deed wethouder Stienen de belofte dat niemand in de wijk ooit in de magneetveldzone hoeft te wonen. Maar toen het RIVM dit voorjaar met een vernieuwde rekenmethode kwam, viel de zone in Brandevoort ineens breder uit. Ineens lagen percelen van (nog te bouwen) huizen plots binnen de zone. Slecht nieuws, want de gemeente wil er zo graag nog heel veel grond verkopen. Wat deed de gemeente? Ze liet Bureau Petersburg de zone opnieuw berekenen; dit keer niet volgens de richtlijnen van het RIVM. De aangepaste, 'Helmondse' methode reikt tot 2020 en is niet toekomstbestendig, aldus een RIVM-onderzoeker.