Dierdonk vanuit de lucht gezien, met op de voorgrond (parallel aan het kanaal) de bestaande N279 richting Bakel.
Volledig scherm
Dierdonk vanuit de lucht gezien, met op de voorgrond (parallel aan het kanaal) de bestaande N279 richting Bakel. © Ronald Otter

Buurt vreest overlast lange omleiding Dierdonk

BAKEL - Bewoners van het gebied tussen Bakel en Dierdonk willen dat de provincie maatregelen neemt om de overlast van de nieuwe lange omleiding van de N279 bij Dierdonk zoveel mogelijk te beperken.

In een brief aan de provincie hebben de bewoners veertien wensen geuit, die 'zeer bescheiden zijn in verhouding tot de schade' die de nieuwe omleiding gaat veroorzaken.

Lange omleiding Bakel: Nee!

De bewoners hebben zich verenigd in de werkgroep 'Lange omleiding Bakel: Nee!'  ,,Het is een beetje een dilemma", stelt Aranka Ouwehand uit Bakel namens de werkgroep. ,,Want van de ene kant zijn we natuurlijk hartstikke tegen de lange omleiding, maar áls we daar iets over willen roepen, moeten we dat nu doen."

Afgelopen zomer nam de provincie een door de regionale stuurgroep aangedragen alternatief over voor verbetering van de N279 tussen Veghel en Asten. De weg krijgt, met uitzondering van een stukje bij Veghel, tweemaal één rijstrook. Bij Bakel kiezen Gedeputeerde Staten vooralsnog voor een 'halve aansluiting' van de N279 met de N607, de weg naar Bakel. Hier kan het verkeer straks alleen in zuidelijke richting afslaan. 

De wensen die de werkgroep nu aan de provincie kenbaar maakt, zijn het resultaat van een enquête onder buurtbewoners. In het buitengebied zijn dat een honderdtal mensen, schat Ouwehand, die zelf aan het Mathijseind woont. ,,Maar met name aan de 'achterkant' van Dierdonk zijn er straks veel mensen die last van die nieuwe omleiding krijgen", verwacht ze.

Minder schade

De bewoners willen onder meer dat de nieuwe omleiding opschuift richting Helmond tussen de Bakelsebrug en de Heikantseweg. Volgens de werkgroep veroorzaakt het verschuiven van de weg richting de bosrand van de Bakelse Beemden minder schade.

De werkgroep wil ook dat onbruikbare landbouwpercelen met bos worden aangeplant en dat er een aarden geluidswal langs de weg komt, 'zeker aan de kant van Bakel'.  De bewoners pleiten ook voor een ontwerp 'waarbij zo min mogelijk beslag wordt gelegd op het gebied'. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Helmond