Volledig scherm
Foto Ton van de Meulenhof/Fotomeulenhof

BZOB Helmond: keus tussen eenzijdig bos of extra banen

HELMOND - Opnieuw staat het BZOB-bos in de belangstelling. Lange tijd leek het erop dat de kettingzaag voorgoed zou wegblijven uit het stuk natuur ten oosten van Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant (BZOB).

Tot dinsdag. Toen besloot de gemeente Helmond te gaan onderzoeken of 23 hectare bos plaats kan maken voor grote bedrijven in de zwaarste categorie industrie. De rest van het bos, 37 hectare, blijft voorlopig buiten beeld.

Hoge nood
Ondernemers vragen erom en Helmond schept graag banen, aldus wethouder Jos van Bree. De nood is hoog, benadrukt hij: de grotere kavels zijn op en in de nabije omgeving is zware industrie niet toegestaan. Martin van Hees van bewonersorganisatie Brouwberg heeft aan die argumenten lak. "Wij gaan alles eraan doen om de kap tegen te houden. Er is al veel te veel natuur verdwenen."

Onderzoek moet in 2017 uitwijzen of het aanleggen van extra bedrijfsgrond mogelijk is. Het gemeentebestuur besloot in 2014 dat dit bij voldoende belangstelling van bedrijven een optie is. Maar, zo vraagt D66-raadslid Gaby van de Waardenburg zich af: "In 2001 heeft burgemeester Van Elk een convenant afgesloten met wijkbewoners dat het bos ongemoeid zou blijven. Het is de vraag of dat juridisch geen belemmering is."

Waardevol?
Het BZOB-bos ligt in de ecologische hoofdstructuur, een slinger van natuurgebieden die niet zomaar doorsneden mag worden. Dat betekent niet dat het bos ook bijzondere waarde heeft. "Wij zijn tegen kap, er staat genoeg bedrijfsterrein leeg", zegt Setty Vos van IVN. "Maar het is geen bijzonder bos, nee. Weinig variatie, veelal naaldbomen en geen ondergroei."

Waardevol of niet, Brouwhuis koestert het groen. Wethouder Stienen wil in ruil voor de kap investeren in een groene buffer ten zuiden van de wijk, het zogeheten Landschapspark Kloostereind. Voor Van Hees is dat niet genoeg. "Kloostereind is te klein om alle hectaren bos te compenseren. En wat kost dat wel niet?" De wijkraad is ook sceptisch. "We gaan geen koehandel drijven."