Volledig scherm
© ANP (archief)

BZW-voorzitter Swinkels aan politiek: 'Ruit is cruciaal'

EINDHOVEN – Het voltooien van de verkeersruit rond Eindhoven en Helmond is 'cruciaal voor de economie in Zuidoost-Brabant. Dat schrijft Peter Swinkels namens het Brabantse bedrijfsleven aan alle raadsleden van de betrokken gemeenten.

'Vooruit met de #Ruit' heet het document dat Swinkels als voorzitter van de Brabants-Zeeuwse Werkgeverskring (BZW) heeft verstuurd. Zonder aanleg van de Noordoostcorridor en de verbreding van de N279 zullen bedrijven wegtrekken en zal Brainport zijn status als topregio verliezen, schrijft Swinkels.

"De bereikbaarheid van bedrijven en bedrijventerreinen in Zuidoost-Brabant is nu al slecht, vooral in het oostelijk deel van de regio. Een goede infrastructuur is een essentiële voorwaarde voor de economie. Als bedrijven niet het vooruitzicht hebben dat de bereikbaarheid verbetert, verhuizen zij op termijn naar een gebied waar dat wel goed geregeld is. Brainport heeft een geweldig potentieel aan bedrijvigheid en is een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Maar de completering van de Ruit is een absolute voorwaarde om Zuidoost-Brabant aan de economische wereldtop te houden", aldus Swinkels.

Deze en volgende week bepalen diverse gemeenten in de regio hun advies aan de provincie. In de gemeenteraden leven de nodige twijfels over nut en noodzaak van de Ruit, de eventuele schade die dat met zich meebrengt en de hinder van geluid en fijnstof. In Helmond en Eindhoven speelt ook een financiële bijdrage van 6,7 miljoen nog een rol.

Swinkels: "Wij vragen de raadsleden niet om individuele belangen van hun inwoners of het eigenbelang van de gemeente te vergeten. Maar wij vragen ze wel om het grote, gemeenschappelijke belang in het oog te houden. De Noordoostcorridor is echt cruciaal voor de regionale economie. We wachten als werkgevers al 25 jaar op deze oplossing. Er is nu genoeg gepraat, alles staat klaar om de Ruit uit te voeren. Als het project om wat voor reden opnieuw wordt vertraagd, dan brengt dat grote schade toe. Dus vooruit met de Ruit", aldus de werkgeversvoorzitter.

Lees meer over de ontwikkelingen rond de verkeersruit

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond