Om het zorgpersoneel te eren hebben PSV supporters een spandoek met 'Not all heroes wear capes' opgehangen bij de parkeergarage naast het Catharinaziekenhuis
Volledig scherm
Om het zorgpersoneel te eren hebben PSV supporters een spandoek met 'Not all heroes wear capes' opgehangen bij de parkeergarage naast het Catharinaziekenhuis © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Cathrien: ‘Vandaag opnieuw een toename, maar nog niet verontrustend’

Ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant verhuizen coronapatiënten naar het noorden van Nederland om hier voldoende bedden over te houden. Er wordt nog een grote toestroom van patiënten verwacht. Momenteel is de situatie onder controle. 

,,Heel Brabant verwacht een grote toeloop de komende weken. Wij bereiden ons daar op voor’’, aldus Hugo van den Berk, woordvoerder van het Catharina Ziekenhuis. ,,We vervoeren patiënten naar het noorden van Nederland. Zodat we hier voldoende capaciteit overhouden.’’ Het Cathrien werkt samen met de ziekenhuisketen Santeon, met huizen in onder meer Nijmegen, Groningen, Twente en Rotterdam.

Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond heeft inmiddels 11 coronapatiënten vervoerd naar ziekenhuizen in andere delen van het land. Drie van hen lagen op de intensive care. Later volgen nog minstens zes overplaatsingen. Het Elkerliek heeft in totaal 12 ic-bedden beschikbaar. Zaterdag waren nog 5 ic-bedden vrij Helmond. 

De Volkskrant meldt zaterdag dat ziekenhuizen buiten Brabant coronapatiënten hebben geweigerd. Het Elkerliek herkent zich niet in dat beeld: ,,Wij worden fantastisch geholpen door ziekenhuizen in Drachten en Assen. Dat zijn onze ‘buddy ziekenhuizen'.‘’ Acht patiënten uit het Elkerliek zijn naar Drachten en Assen verplaatst. De drie ic-patiënten zijn naar andere ziekenhuizen in het land gegaan. 

Een woordvoerster van het St. Anna Ziekenhuis laat weten dat ook zij patiënten hebben verplaatst naar andere ziekenhuizen. Dat gebeurt ook bij het MMC in Veldhoven, waar zaterdag 10 van de 16 ic-bedden bezet waren. Ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant melden niet langer hoeveel patiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen omdat het aantal van uur tot uur verschilt. Ook het aantal ic-bedden kan op sommige plekken nog worden opgehoogd, ziekenhuizen zijn daar volop mee bezig. 

In zijn algemeenheid zeggen ziekenhuizen dat het aantal corona-opnamen vandaag is toegenomen, maar dat de situatie onder controle is. ,,We kunnen het nog aan’’, aldus een woordvoerster van het St. Anna.

In samenwerking met indebuurt Helmond