Volledig scherm
© Wikimedia Commons

Centrum Helmond verliest twee speciaalzaken

HELMOND - In het winkelhart van Helmond sluiten de komende tijd twee speciaalzaken. In de Elzas Passage sluit Toko Marad half januari de deuren. Slijterij 't Pijpke doet op 1 januari de deuren dicht aan de Smalle Haven. De hoofdvestiging in Mierlo-Hout blijft wel bestaan.

Het einde van Toko Marad is opmerkelijk. De winkel in Aziatische specialiteiten, noten en kruiden bestaat al bijna vijftig jaar. Eigenaar Marianne van den Broek noemt als reden voor het stoppen het teruglopend aantal passanten in de Elzas Passage. "Sinds winkels als Dixons, MS Mode en Dolcis zijn gesloten is er veel minder loop en neemt onze omzet af."

Het huurcontract van Toko Marad loopt af per februari 2017. "Ik moest beslissen over een nieuw meerjarig contract", aldus Van den Broek. "De huurbaas doet wel iets aan de prijs, maar niet genoeg voor mij." Van den Broek denkt nog na over een eventuele doorstart elders. "Heel veel mensen vinden het jammer dat we stoppen. Ik zit nu dertig jaar in de zaak, rechtstreeks vanaf school. Maar het is meer dan hobby, je moet er wel iets aan overhouden."

'De doelen zijn niet gehaald'
Slijterij 't Pijpke opende twee jaar geleden een tweede vestiging in het centrum van Helmond. De drankenhandel hoopte daarmee het klantenbestand uit te breiden. "De doelen zijn niet gehaald", aldus Desiré van Poppel, die de zaak runt. "We zagen de omzet te langzaam toenemen, vooral doordeweeks was er weinig klandizie."

't Pijpke kiest ervoor alle energie te richten op de hoofdvestiging in Mierlo-Hout. "Die loopt nog steeds heel goed", zegt Van Poppel. "We openen volgend jaar een nieuwe webshop en richten ons op de toenemende markt van online verkoop. Om ons te onderscheiden gaan we gratis bezorgen in Helmond en omgeving, vanaf een bepaald bedrag."