Het fietspad (Kaldersedijk) langs het Eindhovens Kanaal tussen Brandevoort en Mierlo. Tussen het fietspad en de huizen ligt de beoogde strook voor het ondergrondse vervoer van gevaarlijke stoffen.
Volledig scherm
PREMIUM
Het fietspad (Kaldersedijk) langs het Eindhovens Kanaal tussen Brandevoort en Mierlo. Tussen het fietspad en de huizen ligt de beoogde strook voor het ondergrondse vervoer van gevaarlijke stoffen. © FotoMeulenhof

Chemiebuizen vlak langs huizen in Brandevoort, Stiphout en Mierlo

HELMOND - De bodem wordt verstoord, natuur moet wijken en burgers krijgen te maken met forse planschades en grotere veiligheidsrisico’s. Er kleven allerlei nadelen aan de komst van ondergrondse pijpleidingen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen langs Mierlo en de Helmondse wijken Brandevoort en Stiphout. Toch lijken buizen voor stoffen als het brandbare en giftige ethyleenoxide daar te gaan komen.

Hiermee krijgt een ‘oude’ kwestie na bijna zes jaar een vervolg. In 2012 werd duidelijk dat het bestaande landelijke buizennetwerk voor het transport van olieproducten en chemicaliën uitgebreid zou gaan worden. Dat is in principe een zaak van het bedrijfsleven. Maar de rijksoverheid reserveerde alvast stroken grond tot 70 meter breed, want het gaat volgens haar om een kwestie van nationaal belang. De stroken mogen niet bebouwd worden en moeten vrij blijven van bomen en struiken.

In samenwerking met indebuurt Helmond