Volledig scherm
Museumdirectrice Marianne Splint (grijze jas) te midden van haar medewerkers met de cheque die ze kreeg uit handen van zangeres Ilse DeLange, rechts naast haar. © Roy Beusker Fotografie

Cheque van 340.000 euro voor Museum Helmond

museum schenkingHELMOND - Een grote verrassing voor Museum Helmond maandag. Stond ineens zangeres Ilse DeLange op de stoep, met een cheque van 340.000 euro van de BankGiroLoterij, waarvan zij ambassadrice is. Dankzij de bijdrage, een primeur voor de Helmondse instelling, kan het museum het kasteel nog aantrekkelijker maken.

De middeleeuwse waterburcht is een van de twee locaties van Museum Helmond. Vooral het open werken van de zolder is een lang gekoesterde droom die nu werkelijkheid gaat worden. Daarnaast kan de entree van het kasteel worden vernieuwd, onder meer door een van de duiventorentjes een publieksfunctie te geven. Er wordt gedacht aan een balie of een winkeltje. Tot slot kan Museum Helmond een aantal nieuwe activiteiten op poten zetten.

Vlisco
Het voormalige Gemeentemuseum timmert aan de weg. De kasteeltentoonstelling werd onlangs helemaal vernieuwd en trekt sindsdien veel mensen. En ook de recente exposities in de kunsthal (Boscotondo) rond textielfabriek Vlisco en Vliscostoffenkunstenaar Yinka Shonibare deden het goed. Vanaf 7 maart is in de kunsthal een tentoonstelling te zien van de Amerikaanse fotojournalist Steve McCurry, bekend van de foto van het Afghaanse meisje met de indringende groene ogen.

Museum Helmond deed vorig jaar een aanvraag bij de BankGiroLoterij. Dat die is gehonoreerd lijkt te onderstrepen dat de instelling ook buiten de regio de aandacht op zich vestigt. "Ik zie wel een verband ja", zegt directrice Marianne Splint. "We zijn natuurlijk bezig onszelf te ontwikkelen; het museum naar een hoger niveau te brengen. Ik denk dat dat wordt opgemerkt."

'Fantastisch'
Ook cultuurwethouder Frans Stienen (CDA) is verheugd over de schenking. "Na de veranderingen binnen wilden we de entree van het kasteel verbeteren, de uitstraling aan de buitenkant, zodat het museum echt verbinding met de stad gaat maken. Het punt was alleen dat daarvoor geen geld was. Dan is het fantastisch dat deze aanvraag, die getuigt van lef, zo’n bedrag heeft opgeleverd."

Bij de BankGiroLoterij gaat van elk verkocht lot de helft naar musea en andere culturele instellingen. Dit jaar is er een recordbedrag te verdelen, van miljoenen. Komende donderdag wordt dit bedrag bekendgemaakt tijdens het Goed Geld Gala in de Beurs van Berlage in Amsterdam.