Volledig scherm
Het gevallen Helmondse college. © Ton van de Meulenhof

Coalitie Helmond valt na onthullingen declaraties Tielemans

HELMOND – De coalitie in de Helmondse gemeenteraad is zondagavond gevallen. De fractie van SDOH/D66/HB trok de steun in voor het zittende stadsbestuur nadat Peter Tielemans te kennen had gegeven dat hij opstapt als wethouder van SDOH.

Tielemans voelt zich niet meer gesteund door een meerderheid van dit college. Voor de fractie is er geen vertrouwensbasis meer voor verdere samenwerking in de coalitie. Dat betekent dat er geen college meer is", zei wethouder Jan van den Heuvel (D66) zondagavond laat.

Bestuurscrisis na onthullingen ED

Aanleiding voor de bestuurscrisis is het declaratiegedrag van Tielemans, waarover het ED zaterdag onthullingen deed. Tielemans maakte de afgelopen jaren vele tientallen taxiritten van en naar de horeca op kosten van de gemeente. Het college van B en W nam zondagmiddag na spoedberaad in een verklaring openlijk afstand van zijn handelwijze en zijn uitleg van de afspraken over declaraties.

De Helmondse coalitie werd sinds de verkiezingen van 2010 gevormd door de samenwerkingsfractie SDOH/D66/Helmondse Belangen, het CDA en de VVD.

In samenwerking met indebuurt Helmond