Volledig scherm
Peter Tielemans. © Ton van de Meulenhof

College Helmond wil uitleg Tielemans en Yeyden over kunstaankoop

HELMOND – Het stadsbestuur van Helmond heeft de oud-wethouders Peter Tielemans en Seyit Yeyden dinsdag uitleg gevraagd over een omstreden kunstaankoop door de Atlant Groep in 2007. Tielemans en Yeyden is gevraagd vóór 12 september te reageren.

Vorige week werd via het rapport van Deloitte Forensic naar de gang van zaken rond Atlant bekend dat Tielemans in 2007 als raadslid werkzaamheden heeft verricht voor Atlant. In ruil daarvoor wilde hij een vergoeding. Met directeur Theo van Kroonenburg maakte hij de afspraak dat Atlant voor 24.000 euro kunstfoto's van Tielemans' vriend en huidige levenspartner Renato Zamagna zou kopen. Yeyden was destijds wethouder en tevens voorzitter van het algemeen bestuur van Atlant. Tielemans bekleedde dezelfde functie van 2002 tot 2006 en van 2010 tot 2011.

Atlant is een overheidsbedrijf, eigendom van zes Peelgemeenten. Gemeenteraden zien toe op het beleid van Atlant. Tielemans en Yeyden verloren deze zomer beiden hun politieke functie nadat ze in opspraak waren gekomen vanwege een integriteitskwestie. Tielemans (SDOH) stapte in juni op na onthullingen over taxiritjes van en naar de kroeg op kosten van de gemeente. Yeyden (PvdA) vertrok als voorzitter van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord nadat hij in een onderzoeksrapport was beschuldigd van vriendjespolitiek.

In samenwerking met indebuurt Helmond