Conferentie in Helmond: Taal is belangrijk gereedschap op de werkvloer

HELMOND - Taalachterstand betekent ook op de werkvloer een achterstand.  Er is wat aan te doen, zo werd dinsdag weer eens duidelijk bij een conferentie in Helmond. ,,Taal geeft werkplezier, werkgeluk”, aldus gespreksleider Frits Spits.

Een op de zes Helmonders tussen 16 en 65 jaar vindt het lastig om dit verhaal te lezen. Dat zijn zo'n 9500 mensen, met een taalniveau dat vergelijkbaar is met kinderen die van de basisschool komen. Of nog lager.  Op de werkvloer kan dit tot problemen leiden.  Deze laaggeletterden begrijpen werkinstructies en veiligheidseisen onvoldoende, loggen nooit in op een personeelsdossier, missen belangrijke informatie. Steeds meer bedrijven gaan met hen aan de slag. Wat er allemaal mogelijk is, daarover ging de conferentie in Helmond.

  1. Kleine kermis heeft het moeilijk: ‘Ieder jaar verdwijnen er dertig dorpskermissen’
    PREMIUM

    Kleine kermis heeft het moeilijk: ‘Ieder jaar verdwijnen er dertig dorpsker­mis­sen’

    DE RIPS – Ieder jaar verdwijnen zo’n dertig kleine dorpskermissen van de evenementenkalender, stelt de Nationale Bond voor Kermisbedrijfhouders Bovak. Daardoor zijn er nu nog ‘slechts’ 1200 over van de 1500 enkele jaren geleden. Oorzaken hiervoor zijn vergrijzing in de dorpen, oplopende kosten en strengere regelgeving voor exploitanten. Desondanks genoten De Rips en Brouwhuis afgelopen weekend volop van het traditionele dorpsfeest.

In samenwerking met indebuurt Helmond