Volledig scherm
De fabriek van Coppens Diervoeding in Helmond. © Tom Valstar/fotomeulenhof

Coppens opent site voor klachten over stank onder omwonenden in Helmond

HELMOND - Diervoederproducent Coppens in Helmond heeft een website geopend waar omwonenden hun klachten kwijt kunnen over stank. Ook probeert het bedrijf hier vragen te beantwoorden die leven onder inwoners van de wijk Brouwhuis.

Coppens zegt met de site het contact met de buurt te willen verbeteren.

Slechte relatie
De relatie tussen de mengvoederproducent en de omgeving is niet al te best. Al jaren klagen omwonenden over geurhinder. Coppens heeft na de verruiming van de vergunning eerder dit jaar enkele maatregelen genomen om de stank terug te dringen. Volgens wijkbewoner Pieter van den Broek – en velen met hem – heeft dat niets geholpen. De Brouwhuizenaar vocht daarom de vergunning onlangs aan in Den Bosch. De rechter oordeelde dat Coppens aan alle voorschriften voldoet.

Van den Broek is het niet eens met de manier waarop de omgevingsdienst van de provincie (ODZOB) de uitstoot van de fabriek meet. De afgelopen weken heeft hij de gemeenteraadsleden en het bestuur van Helmond gewezen op het vele aantal klachten van omwonenden. Tot nu toe heeft dat niet tot verdere actie geleid.

ODZOB
De website van Coppens komt overigens niet in de plaats van de officiële klachtenmeldlijn. Burgers moeten zich daarvoor nog steeds wenden tot de ODZOB. Het adres van Coppens' site is www.coppens-omgeving.nl. Woensdagmiddag stond er een handvol berichten. Drie ervan onder de titel 'Stinkt', een andere onder de titel 'Zure penetrante geur'.

Financieel directeur Jan Breukers van Coppens beantwoordt op de site alle berichten van bezoekers en legt uit wanneer, hoe en waarom Coppens productie draait. Breukers toont daarin begrip voor de omgeving. Zo schreef hij op 16 november in antwoord op 'Zure penetrante geur': 'Op bepaalde plekken in de directe omgeving van de Gerstdijk ruikt het niet aangenaam. Wel gecheckt of er bij Coppens Diervoeding van een afwijkend patroon in productie of in aan- of afvoer sprake is (geweest). Dat is niet het geval.'