Volledig scherm
© Thinkstock

Corporatie na fraudeonderzoek: 'Wooniezie wel betrouwbaar'

HELMOND - Iemand 200 euro toeschuiven om snel aan sociaal huurhuis te komen in de regio: onderzoek wijst uit dat het niet kan.

Gesjoemel met het toewijzen van sociale huurwoningen is 'nauwelijks mogelijk' bij Wooniezie. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke fraude. Vlak voor de zomer kwam er bij woningbouwvereniging Woonpartners in Helmond een signaal binnen van mogelijke corruptie. Verschillende mensen zouden de afgelopen jaren door het betalen van 200 euro snel zijn ingeloot voor een huurhuis in de stad. Woonpartners liet het gerenommeerde bedrijfsrecherchebureau Hoffmann in de zomer onderzoek doen. Die lichtte onder andere het systeem achter Wooniezie door. Het leverde geen bewijs op voor fraude.

Loting
Via de website van Wooniezie kunnen mensen reageren op vrijkomende betaalbare huurwoningen in onder andere Helmond, Eindhoven, de Peel en de Kempen. Een deel ervan wordt verloot. Wie kort ingeschreven staat voor een huurwoning maakt daarbij evenveel kans als iemand die al lang staat ingeschreven. "De loting gebeurt volledig automatisch", zegt Woonpartners-directeur Peter van Heeswijk, die namens de samenwerkende verhuurders het woord voert. "Een medewerker van Wooniezie kan niet eigenhandig een huurder bovenaan de lijst zetten. Als dat al kon, zou je dat in het systeem kunnen terugvinden."

'Geen fraude'
Drie huurders die door de klokkenluider werden genoemd kregen een huis via loting. Maar wel nadat ze respectievelijk 24, 100 en 174 keer hadden gereageerd. Óf en en zo ja, waaróm zij geld betaalden is niet onderzocht. Wellicht hebben ze iemand gevraagd om namens hen op de huizen te reageren. Van Heeswijk: "Dat is een mogelijkheid, maar dat is natuurlijk nog geen fraude."

Van Heeswijk is vanzelfsprekend opgelucht over de uitkomsten van het onderzoek: "Je denkt namelijk dat je eerlijk te werk gaat en dat Wooniezie goed functioneert. Als je dan zo'n signaal krijgt, schrik je. Nu blijkt dat er geen fraude was, bevestigt dat het gevoel dat ik altijd al had: Wooniezie is betrouwbaar."

In samenwerking met indebuurt Helmond