Crétien uit Helmond verloor zoon Luc aan een hartstilstand: reanimeren zou vak op school moeten zijn
HELMOND - Aan de wand in de woonkamer hangt een levensgroot portret van vier volwassen jongens. Het had zomaar het cd-hoesje kunnen zijn van een of andere boyband. In werkelijkheid zijn het de vier zonen van Crétien en Christel Jacobs uit Helmond.
Op de voorgrond staat Luc, de oudste van het stel. Met een stoere, indringende blik kijkt hij recht in de camera. Zijn donkerblonde lokken strak in de plooi. De foto, drie jaar geleden gemaakt, is nu een gouden herinnering aan Luc, die twee maanden geleden overleed aan een hartstilstand. Hij was pas 26 jaar oud.
Voetbal
Die zondag 17 september begon als een gewone voetbaldag. Luc was met de trein vanuit zijn woonplaats Utrecht naar Helmond afgereisd. Hij speelde al jaren in het vierde van Helmondia, een hecht vriendenteam. Hij kwam er altijd weer voor terug naar Brabant. In de ochtend was hij even langs zijn ouderlijk huis gegaan om wat spullen op te halen. Zijn moeder had hem daar nog gesproken. Luc had zin in het uitduel met SPV Vlierden.
In de tweede helft van deze wedstrijd gaat het mis met Luc. Hij zakt op het veld in elkaar. Zijn beste vriend, fysiotherapeut in opleiding, heeft meteen door dat het foute boel is. Hij aarzelt geen moment en begint direct met hartmassage. Een andere vriend haakt meteen aan. Ondertussen wordt de AED gehaald, het apparaat dat kan helpen het hart weer aan de praat te krijgen.
Catharina Ziekenhuis
Een paar kilometer verderop is vader Crétien aan het werk op de intensive care-afdeling in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Via een andere zoon krijgt hij informatie over het voorval in Vlierden. Luc wordt daar beademd. Er is een traumahelikopter aanwezig. ,,Ik dacht: wat is er toch allemaal aan de hand? Dadelijk sta ik hier mijn eigen zoon op te vangen.”
Crétien weet te achterhalen dat Luc naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven wordt gebracht. Met zijn vrouw rijdt hij daar heen. ,,We waren er net voordat de ziekenwagen aankwam. We zagen dat ze bij aankomst nog steeds aan het masseren waren. Toen wist ik: dit komt niet meer goed.” Hun zoon overlijdt een dag later in het ziekenhuis.
Luc wordt thuis in Helmond opgebaard. Zijn vrienden zoeken troost bij elkaar en bij het Helmondse gezin. Crétien: ,,Die jonge jongens hebben hun vriend op het voetbalveld zien doodgaan. Een week lang hebben we het verdriet met elkaar gedeeld. Wat me daar ook heel erg van bij is gebleven: sommige jongens waren echt boos. Boos omdat ze nooit hebben geleerd hoe ze moeten reanimeren. ‘Als die twee er niet waren geweest, dan had niemand van ons geweten wat we moesten doen. Waarom leer je dat niet op de middelbare school?’, vroegen ze zich af. En ze hebben gelijk. Ik vind ook dat we het daar als samenleving over moeten hebben. Maak van reanimeren een standaard vak. In sommige landen, zoals Duitsland en Denemarken, is dat al heel normaal.”
Vermogen
Bij een hartstilstand zijn de eerste minuten cruciaal. Bij Luc werd de reanimatie binnen een minuut opgestart, de AED is ook gebruikt. ,,De jongens die geprobeerd hebben hem te reanimeren, zijn helden. Ze hebben alles gedaan wat in hun vermogen lag. Het ambulancepersoneel heeft verklaard dat er adequaat werd gereanimeerd toen ze aankwamen. Helaas heeft het niet mogen baten.”
Crétien weet als medisch specialist op de intensive care als geen ander dat een reanimatie vaak niet slaagt. Maar hij beseft ook dat er nog een hoop verbeterd kan worden om de kans op overleven te vergroten. Hij verwijst naar Ajacied Abdelhak Nouri, die eerder dit jaar op het veld in elkaar zakte. ,,Op het voetbalveld wordt vaak niet onderkend dat het om een hartstilstand gaat. Daar moet echt meer aandacht voor zijn. Als iemand van het ene op het andere moment zijn bewustzijn verliest, is er vrijwel zeker iets met het hart.”
Meer AED's
Meer AED’s ophangen is ook een aandachtspunt, vindt hij. En dan natuurlijk ook zorgen voor onderhoud en opleiding. ,,Ik ben zelf betrokken geweest bij een project in Mierlo-Hout. Een paar weken geleden zijn daar zes apparaten in gebruik genomen.” Ze zijn ook gestart met de inzet van zogeheten first responders. Die mensen worden opgeleid om te reanimeren en kunnen de AED bedienen. ,,Een belangrijk euvel daarbij is: hoe krijg je mensen zover dat ze die opleiding gaan doen? Er zijn altijd mensen te weinig, altijd weer nieuwe mensen nodig.” Hij zou graag zien dat het project verder wordt uitgerold over de hele gemeente Helmond. Bij Helmondia hebben ze pas geleden een AED opgehangen. ,,Na het overlijden van onze Luc heeft iemand er uit eigen zak meteen een gekocht.”
Shirt
Bij de uitvaart op zaterdag waren meer dan duizend mensen aanwezig. ,,We wisten dat het overlijden een enorme impact had gehad. We zijn daarna nog met z’n allen bij elkaar gekomen. Geen koffietafel, het waren allemaal jongelui. De vrienden van Luc hebben toen een gesigneerd PSV-shirt aan ons gegeven met rugnummer 7 en zijn bijnaam ‘Blok’. Zo noemden ze onze Luc omdat hij ooit zo’n kapsel had. We dachten dat er allemaal handtekeningen op stonden van zijn vrienden, maar het bleken handtekeningen van de hele PSV-selectie. Hadden ze via keeper Jeroen Zoet geregeld. Een van die jongens kende hem.”
Crétien pakt het herdenkingsprentje van zijn zoon er bij. Op de voorkant staat een foto van een zichtbaar genietende Luc. ,,Hij was een vrolijke, open kerel. Hij zei laatst nog tegen een vriend: als ik mijn leven een cijfer moet geven, dan is dat een dikke vette tien. Hij was een bijzondere jongen. Hij heeft veel mensen geraakt in zijn korte leven. Dat is fijn en mooi. Maar het had wat ons betreft alleen wel wat langer mogen duren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Condoleanceregister voor overleden speler Helmondia
HELMOND - Voetbalclub SC Helmondia opent een condoleanceregister voor de 26-jarige speler van het vierde elftal die overleed na een hartstilstand op het veld. -
Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg
EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Voetballer (26) Helmondia na hartstilstand op het veld dag later overleden
HELMOND - De 26-jarige speler van SC Helmondia 4 die in elkaar zakte tijdens een voetbalwedstrijd in Vlierden is in de nacht van zondag op maandag overleden. De schok bij zowel Helmondia als tegenstander SPV in Vlierden is groot. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?
-
Luc Jacobs herdacht in kantine Helmondia
HELMOND - Spelers van zijn elftal Helmondia 4, tegenstander SPV 3 en zijn voormalige club PVV: allemaal kwamen ze donderdagavond bijeen op sportpark De Braak om de zondagnacht overleden Luc Jacobs (26) te herdenken. In de kantine van Helmondia was een herdenkingshoek ingericht voor de speler die op het veld ineen zakte na een hartstilstand. Iedereen kon daar zijn of haar boodschap in een boek schrijven. -
PREMIUM
Robustelly-orgel 250 jaar oud en 200 jaar in Helmond: Drie gulden voor drie dagen ‘skon maken’ van pijpen
Noren komen er speciaal voor naar Helmond. Mensen uit Spanje en het Verre Oosten. Nee, niet voor het kasteel of de paalwoningen. Maar voor het Robustelly Orgel in de St. Lambertuskerk. Ooit aangeschaft voor 6000 franken (zo'n 1400 euro), nu van onschatbare waarde. Dat bijzondere orgel is 250 jaar oud en staat 200 jaar in Helmond. Een dubbel jubileum. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
In samenwerking met indebuurt Helmond
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer