Volledig scherm
Optreden in huis bij eerdere editie van 'Gluren bij de Buren'. © gluren bij de buren / Nike Liscaljet

Cultuur en buren in huis bij nieuw evenement in Helmond

HELMOND - Een kamerkoor in de keuken,  garagerock in de schuur,  fluitconcert in de huiskamer. Het kan allemaal bij het evenement 'Gluren bij de Buren'. Een landelijk initiatief dat nu ook in Helmond wordt gehouden. Op zondag 10 februari.

Het is de bedoeling dat Helmonders hun huis openstellen voor optredens van lokale artiesten én voor publiek. Dat ze een 'dagje directeur van hun eigen poppodium of mini-schouwburg zijn', zo formuleert de organisatie het.

,,We begonnen er tien jaar geleden in Amersfoort mee", zegt Paul Niezen van het organiserende Kultlab. ,,Langzaamaan zijn we naar meer plaatsen gegaan. Eerst op verschillende data. Nu doen we het voor het eerst op dezelfde dag:  zondag 10 februari 2019."

Het evenement vindt dan in 23 gemeenten plaats. Helmond is de enige in Brabant die meedoet.  ,,In elk huis vindt tussen 12.00 en 17.00 uur drie keer een optreden van een half uur plaats. Drie keer dezelfde act. Publiek kan aan de hand van het schema zelf een route bepalen langs de speelplekken", aldus Niezen.

Quote

Je zorgt zo voor ontmoetin­gen tussen mensen

Paul Niezen, Kultlab, organisator van 'Gluren bij de Buren'

,,Het is heel leuk om laagdrempelig cultuur naar de mensen te brengen. In alle wijken van een plaats. Zo zorg je ook voor ontmoetingen tussen mensen. Die elkaar daarna op straat weer goeiedag gaan zeggen."  

De organisatie gaat uit van 50 tot 75 locaties, verdeeld over de stad. Mensen mogen hun huiskamer beschikbaar stellen, maar ook schuur of keuken. Mits het overdekt is, stelt Niezen. En die optredens, dat kan van alles zijn. Kindertheater, poëzie, een singer-songwriter, jazz, smartlappen, noem maar op. ,,Bijvoorbeeld een koor dat wekelijks repeteert maar niet vaak een uitvoering heeft. Of een beginnende band."

De organisatie is nu op zoek naar Helmonders die een act in huis willen halen. Het maakt niet uit hoe men woont. Dit kan van groot tot klein zijn, van flatje tot villa. En ze roept artiesten uit Helmond op die hun talent willen verspreiden. Men mag ook in het eigen huis optredens verzorgen.

Aanmelden kan tot en met 30 november via deze site.

Volledig scherm
© Gluren bij de buren / Nike Liscaljet
Volledig scherm
© Gluren bij de buren / Maarten J. Eykman
Volledig scherm
© Gluren bij de Buren / Maarten J. Eykman

In samenwerking met indebuurt Helmond