Volledig scherm
© Thinkstock

D66 Helmond vreest gevolgen van verschuiven betaaldatum bijstand

HELMOND - D66 Helmond vreest dat veel bijstandsgerechtigden in de stad in betalingsproblemen komen als de uitbetaling van de uitkering verschuift.

'Mensen gaan vaker achter de feiten aan lopen en zullen van verschillende kanten aanmaningen krijgen', staat in een brief met vragen die woensdag aan het stadsbestuur van Helmond is gestuurd. Senzer, het werkbedrijf voor Helmond en de Peelregio, wil de uitbetaaldatum voor de bijstand en andere gemeentelijke uitkeringen in 2017 geleidelijk opschuiven van de 27ste van de maand naar de tiende van de volgende maand.

Dat wordt gedaan om het korten op de uitkering achteraf, wegens extra inkomsten, te voorkomen.

D66 denkt dat veel mensen met een smalle beurs in de problemen komen omdat veel vaste lasten aan het begin van de maand worden afgeschreven. 'Het verschuiven van de uitbetalingsdag vergt veel meer kennis, kunde, discipline en gevoel voor budgettering van de mensen', staat in de brief van raadslid Stef Stevens. Hij wil weten of er rekening is gehouden met ongewenste effecten, en of er maatregelen zijn genomen om die te voorkomen. Senzer is sinds 1 oktober een eigen organisatie, waarvan het bestuur wordt gevormd door gemeentebestuurders.