Volledig scherm
De Helmondse ontwerper Dave Hakkens ontving zaterdag een prijs van 10.000 euro voor Precious Plastic. © VPRO Bouwdepot prijs

Dave Hakkens uit Helmond wint VPRO Toekomst Bouwdepot

HELMOND - Zaterdagavond 28 oktober kreeg De Helmondse ontwerper Dave Hakkens in het programma De Toekomstbouwers het VPRO Toekomst Bouwdepot uitgereikt. Hakkens ontving de prijs van 10.000 euro voor Precious Plastic, het project dat hij dit jaar tijdens de Dutch Design Week presenteerde. 

Hakkens (29) studeerde in 2013 af aan de Design Academy Eindhoven. Zijn afstudeerproject de modulaire ‘Phonebloks’ sloeg wereldwijd in als een bom. De slimme telefoon is opgebouwd uit losse modules die makkelijk vervangbaar zijn. Hierdoor hoef je een telefoon niet weg te gooien wanneer een onderdeel kapot gaat. Het idee ging de hele wereld over. Google ging er zelfs serieus mee aan de slag, maar dat project ligt inmiddels al weer geruime tijd stil. 

Tijdens de Dutch Design Week presenteerde Hakkens de laatste versie van Precious Plastic, een serie eenvoudig te bouwen machines waarmee mensen zelf plastic kunnen recyclen en weer nieuwe producten kunnen maken. Hakkens deelt zijn kennis gratis met iedereen. De bouwtekeningen van Precious Plastic staan online en de recyclingmachines draaien inmiddels over heel de wereld.

Toekomstbouwers

In het programma De toekomstbouwers interviewde Wilfried de Jong acht veelbelovende jonge ontwerpers die onze nieuwe wereld vormgeven. Een driekoppige jury van Dutch Design Foundation directeur Martijn Paulen, kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort en architect Afaina de Jong koos daaruit Dave Hakkens als winnaar van het VPRO Toekomst Bouwdepot.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond