De eigenzinnige chef van De Rozario in Helmond
RecensieHELMOND - Als gasten aan tafel bij het Helmondse restaurant De Rozario beleven we kleine smaakexplosies in de mond. Overgeleverd aan een enthousiaste chef. Beoordeling: 8,5.
Delen per e-mail
De succesvolle chef Jermain de Rozario maakt geen geheim van zijn tumultueuze achtergrond. Na het sorteren van rookworsten, huisvuil ophalen en zaagsel vegen, volgde hij de koksopleiding en kwam terecht in de keuken van Soenil Bahadour; een betere leerschool dan de Lindenhof in Nuenen kun je je niet voorstellen. Het resultaat vinden we op de Steenweg in Helmond, restaurant De Rozario.
Als we arriveren controleert de chef juist een van zijn gerechten in de BGE (Big Green Egg, keramische barbecue) pal naast de ingang. We worden gastvrij en joviaal mee naar binnen genomen. Langs de witte lambrisering staan bruine banken. Off white kunststof tafels en verschillende zachtgekleurde kuipstoeltjes wisselen elkaar af. Achterin is de bar en de open keuken.
Sommelier en gastvrouw Joyce van Hoof komt ons een aperitief en de kaart aanbieden. Die is beperkt tot één A-viertje, á la carte. Menu’s spelen de hoofdrol. Aangeven waar je niet van houdt is wel mogelijk. Voor de rest ben je overgeleverd aan de chef.
We kiezen het viergangenmenu. De Indonesische roots van Jermain zijn herkenbaar door de verrassingsaanval van amuses: een minirijsttafel. Onze tafel raakt gaandeweg vol met onder andere een vingerdun broodje bapau met kippendij, rettich en wasabi, crème van gebrande pepertjes, krokantje van kippenhuid en casave met mayonaise van miso, licht pittige gepofte makreel uit de BGE, kokosschuim met gepofte rijst. Stuk voor stuk kleine smaakexplosies in de mond.
Deze gerechtjes, door de innemende chef zelf geserveerd en toegelicht, zijn het begin van een wervelwind aan smaakbelevingen. Onze smaakpapillen raken blij van zoveel enthousiasme.
Mondgevoel
Bij het serveren van het voorgerecht kijken we op een mini landschap van kleurige kruiden. De chef licht toe, dat hij het mondgevoel wil opwekken met dit gerecht. Tartaar van langoustines, quinoa (graansoort), lamellen van zoetzuur van pompoen, toffee van pompoen, mosterdzaad, emulsie van yoghurt met vadouvan (gefermenteerd kruidenmengsel).
Bij het serveren van het voorgerecht kijken we op een mini landschap van kleurige kruiden
Het is een schilderijtje om te zien. Van de smaak van de langoustines blijft niets over door de dominante quinoa. Het is nét iets teveel aan verschillende ingrediënten om een fijn mondgevoel op te wekken.
De keuze van de sommelier bij ons voorgerecht valt op een glas Spaanse witte wijn Abadal Picapoll 2017; frisse brede smaak met een vleug venkel, munt en lavendel.
Ons volgende gerecht is scholfilet. De filets zijn op elkaar geplakt en onder druk gezet. Zo ontstaat het fraaie pakketje wat wij op ons bord zien. Aan de buitenkant krokant gebakken, sappig van binnen. Er omheen mosselen, jus van mosselen op smaak gebracht met onder andere citroengras en laos (Thaise gember). Kroepoek van mosselen voor de bite en olie van munt voor de kleur en frisheid. Een gerecht om in te lijsten.
Eendenborst
We gaan door met het hoofdgerecht. Eendenborst, op het karkas gebraden met kruiden en specerijen. Jus gemaakt van de karkassen en specerijen. Als garnituur een flensje van kerrie, gember, kurkuma, garam masala (geroosterd mengsel van Indiase specerijen) en crème van aardappel. Rolletje van wortel en rettichscheuten en Indonesisch groentetaartje. Prachtig gebraden eendenborst, krokant randje, verkregen door voortdurend ‘lakken’ met boter tijdens de bereiding en rood van binnen. Een sublieme volle jus. Samen met het bijzonder geraffineerde garnituur een perfect gerecht.
We drinken er een Italiaanse rode wijn bij, Villa Barbera d’Asti, 2016. Sappig, rood fruit, mooie afdronk.
Het dessert zet ons in de lift naar de zevende hemel. Voor het oog iets mysterieus! We weten inmiddels dat we op uitgebreide uitleg kunnen rekenen: karamel gemaakt van gecondenseerde melk. Op de BGE gepofte ananas. IJs van de tonkaboon (vrucht van boom uit de Fabaceae-familie, met een geur van vanille, amandel, kaneel en kruidnagel) en steranijs. Dit alles verstopt onder een donzig schuim van gecondenseerde melk. Gegarneerd met crumble van hazelnoten en popcorn van spek. Het is een pracht smaakgoocheldoos van zoet en licht zout. Waanzinnig lekker.
Conclusie, bij de koffie en huisgemaakte friandises: de bijzondere ‘eigen’ combinaties verrassen en prikkelen. Het enthousiasme van de chef is onweerstaanbaar. De toelichting van de gerechten benaderen een heuse kookworkshop. De losse sfeer en vlotte attente bediening is plezierig. Wij zeggen: ga het zelf ontdekken. Het is de moeite waard!
Score
- Voorgerecht 7,0
- Tussengerecht 9,0
- Hoofdgerecht 8,5
- Nagerecht 10
- Bediening 9,0
- Ambiance 7,5
- Prijs/kwaliteit 8,5
De rekening
(2 personen, 4 gangen)
- 1x frisdrank €2,50
- 1x glas huiswijn €5,50
- 2x menu Rozario €96,00
- 2x glas Bob wijnarrangement €8,00
- 2x glas wijnarrangement €14,00
- 2x koffieservies €13,00
- Karaf water €0,00
Totaal €139,00
De kaart
- De Rozario is lid van JRE, een vereniging van jonge restaurateurs die hun talent en passie voor de gastronomie delen.
- JRE Menu: gerechten gebaseerd op film, muziek, liefde en vriendschap.
- 7 gangen inclusief wijnarrangement € 140,-.
- Menu de Rozario: 6 gangen € 72,- 5 gangen € 60,- 4 gangen 48,-
Informatie
Restaurant de Rozario
Steenweg 8
5707 CG - Helmond
Telefoonnummer: 0492-535206
Website: derozario.nl
Openingstijden: woensdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Droom van Helmondse basketballer Luuk van Bree komt uit na interlanddebuut: ‘Ik mag het shirt houden’
Als kind droeg Luuk van Bree een shirt van het nationale team met de naam Kees Akerboom achterop. Inmiddels heeft de 24-jarige een shirt met zijn eigen naam achterop. Tegen Zweden maakte de Helmondse basketballer maandag zijn debuut in het nationale team. Zijn droom kwam uit, maar hij hield er gemengde gevoelens aan over. -
PREMIUM
Zorgen binnen het CDA Helmond over heden én toekomst: ‘Deze reuring is slecht voor het imago’
HELMOND - Er heerst onrust en ontevredenheid binnen het CDA in Helmond. Prominente partijleden hebben grote zorgen over de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Daarnaast vinden zij dat de huidige raadsfractie te weinig zichtbaar is. ,,We missen jonge mensen die voor de stemmen moeten gaan zorgen.” -
Chinees autoconcern toont interesse in fabriek VDL Nedcar voor productie MG
EINDHOVEN - Het Chinese autoconcern Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) heeft belangstelling voor productie bij VDL Nedcar, als zijn exportmerk MG veel succes boekt op de Europese markt. Dit heeft de Europese topman van SAIC, Matt Lei, gezegd in gesprek met Het Financieele Dagblad. Een dergelijke stap is dan ‘een optie’, liet hij weten aan de krant. -
Jongeren in coronatijd: hoe onderhoud je contact met vrienden?
De kroegen gesloten, het onderwijs grotendeels op slot en na negen uur ‘s avonds mag je voorlopig de deur niet meer uit. Een avondje gezelligheid met je vrienden bij iemand thuis zit er nu dus ook even niet in. Wij zijn benieuwd naar de manieren waarop jongeren wél contact met hun vrienden kunnen onderhouden. -
PREMIUM
Limburger moet half miljoen winst Helmondse wietloods terugbetalen
HELMOND - Ruim 530.000 euro moet een Limburger aan de staat betalen wegens zijn betrokkenheid bij een hennepkwekerij in Helmond. In die kwekerij, aan de Vlierdensedijk, zou ruim een miljoen verdiend zijn, maar niet door de Limburger alleen.
-
Forse stroom nieuwe patiënten in Helmond; Elkerliek ziekenhuis scherpt bezoekregeling aan
HELMOND - Per patiënt één bezoeker, die hooguit een uur mag blijven en verplicht een aangereikt chirurgisch mond-neusmasker moet dragen. Hiermee hoopt het Elkerliek ziekenhuis in Helmond de verspreiding van corona tegen te gaan. -
PREMIUM
Blijdschap nu contactberoepen weer aan de slag mogen: ‘Ik heb de hele kamer rondgedanst’
De vreugde is groot bij de beoefenaars van contactberoepen: ze mogen weer vanaf 3 maart aan de slag. En daarom werd er druk gebeld en hier en daar een vreugdedansje gedaan. Het is geen vetpot zonder financiële steun. -
PREMIUM
VDL gaat in de bouw: productie complete badkamers en toiletten in om te bouwen bussenfabriek Friesland
EINDHOVEN - Geen bussen meer, maar badkamers, toiletten en technische ruimten voor woningen. VDL gaat zijn bussenfabriek in Heerenveen ombouwen tot industrieel productiebedrijf voor bouwmodules. Door een samenwerking met bouwer Van Wijnen uit Baarn zet het Eindhovense industriële concern zijn eerste stap in de bouw.
In samenwerking met indebuurt Helmond