Volledig scherm
PREMIUM
Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige in Helmond. © FotoMeulenhof

De Godmother van de borstvoeding komt uit Helmond

HELMOND - Gonneke van Veldhuizen-Staas uit Helmond stond aan de wieg van de verspreiding van de huidige Nederlandse kennis over borstvoeding. ‘Er zijn zoveel spookverhalen.’

Vijf kinderen heeft Gonneke van Veldhuizen-Staas (63) grootgebracht. Allen kregen ze borstvoeding en dat was voor die tijd helemaal geen vanzelfsprekendheid. Vooral hoogopgeleiden begonnen er niet aan. ,,Zoals mijn oudere zus. ‘Dat is toch helemaal niet wetenschappelijk', zei ze dan. Ik was een dwars kind, altijd al. Als zij iets niet deed, ging ik het zéker wel doen. Mijn man steunde me, maar ik heb ook veel gehad aan mijn schoonzusje. Die streepte tijdens mijn eerste zwangerschap direct de flessen en toebehoren op het lijstje van de kraamzorg door, want ‘jij gaat gewoon borstvoeding geven’”, zegt ze.

  1. Na 11 competitieduels zonder zege moet Helmond Sport vrijdag weer eens winnen: ‘Absurd’
    voorbeschouwing

    Na 11 competitie­du­els zonder zege moet Helmond Sport vrijdag weer eens winnen: ‘Absurd’

    Het zijn zware tijden voor Helmond Sport. De nasleep van de ongeregeldheden in de derby met FC Eindhoven ijlt nog na en de club bivakkeert ook nog eens middenin een sportieve crisis. Liefst elf competitieduels op rij werd er niet gewonnen, daar moet vrijdag tegen FC Den Bosch verandering in komen. ,,Het duurt al veel te lang. We moeten die reeks doorbreken”, stelt coach Wil Boessen.

In samenwerking met indebuurt Helmond