De Waart zoals die er nu bij ligt. Linksonder Keyserinnedael, linksboven Albert Heijn XL.
Volledig scherm
De Waart zoals die er nu bij ligt. Linksonder Keyserinnedael, linksboven Albert Heijn XL. © Gemeente Helmond

De Waart in Helmond krijgt 149 nieuwe woningen én een flinke opknapbeurt

HELMOND - Aan de rand van het woonwijkje De Waart in het centrum van Helmond komen 149 nieuwe woningen. Op de plek van de Gaviolizaal en naast de villa van stichting ORO aan de Torenstraat verrijzen om te beginnen 45 appartementen. Het gaat om sociale huurwoningen over drie en vier verdiepingen. De bouw vindt plaats tussen 2018 en 2020.

Op de plek van de City Sporthal komt een rij flats met 40 sociale huurappartementen en vijftig woningen in het duurdere segment. Dit appartementencomplex telt op het hoogste punt zes lagen, aan de kant van de Watermolenwal. De bouw is gepland tussen 2020 en 2022. De parkeergarage onder de City Sporthal blijft in gebruik voor bewoners en bezoekers.

Binnen de wijk worden nog eens veertien nieuwe huizen gebouwd. De helft daarvan zijn kleine woonstudio's. Die komen aan de Matthijs Vermeulenstraat op de plekken waar nu overdekte parkeerplaatsen zijn. De andere zeven huizen staan ingetekend aan de noordkant van de wijk. Zeventien huizen worden gesloopt, om ruimte te bieden aan bredere toegangswegen.

De nieuwbouw is onderdeel van een grootschalige vernieuwing van De Waart. In februari begint woningcorporatie Woonpartners met het renoveren van zo'n honderd bestaande woningen. De huizen krijgen onder meer nieuw sanitair en betere isolatie.

De huizen in De Waart zijn verouderd en kampen met achterstallig onderhoud. Het reparatiewerk lag jaren stil doordat eerdere plannen voor centrumvernieuwing waren gesneuveld.

Tekst gaat verder onder de foto.

Een schets van De Waart zoals het moet worden. De gele woningen zijn nieuw.
Volledig scherm
Een schets van De Waart zoals het moet worden. De gele woningen zijn nieuw. © Gemeente Helmond

Het aanzien van De Waart verandert de komende jaren ook. Meer groen, meer speelplekken en bredere straten moeten ervoor zorgen dat de wijk toegankelijker wordt. „Van een verborgen buurtje moet De Waart veranderen in een uitnodigende stadsbuurt,” aldus wijkregisseur Paul Geurts van Woonpartners.

De woningcorporatie investeert ruim twintig miljoen euro in De Waart. Dit geld is bestemd voor renovatie van de bestaande huizen en de nieuwbouw van 95 nieuwe sociale huurwoningen. Een nog onbekende projectontwikkelaar neemt de bouw van de 50 duurdere (koop)woningen op zich.

De gemeente Helmond trekt ruim drie miljoen euro uit om de omgeving van De Waart op te frissen. „Dit past goed in ons streven om het centrum levendiger en aantrekkelijker te maken,” aldus wethouder Erik de Vries. Zijn collega Frans Stienen is verheugd over de nieuwbouw. „We moeten nu doorpakken. De wijkbewoners verkeren al veel te lang in onzekerheid over wat er met hun huizen zou gebeuren.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond