Volledig scherm
Mestverwerker Den Ouden aan de Gerstdijk in Helmond © Google Street View

Den Ouden in Helmond treft maatregelen na lek meststoffen

HELMOND - Mestverwerker Den Ouden uit Helmond gaat het riool op het eigen terrein uitrusten met sensoren. Daarmee moet voorkomen worden dat nog eens grote hoeveelheden vloeibare meststoffen in het openbaar riool terechtkomen. Dat laatste gebeurde donderdag: na een lek in een van de silo’s van Den Ouden kwam een hoge dosis ammonium in het afvalwater. De waterzuivering in Aarle-Rixtel lag hierdoor enkele uren stil.

De provincie Noord-Brabant onderzoekt de toedracht van het incident. Volgens woordvoerder Rob Aartsen van Den Ouden is over de oorzaak nog niks te zeggen. „We zijn druk bezig om hier achter te komen. Wij willen het zelf natuurlijk ook weten. We hebben nog acht silo’s. We gaan in elk geval sensoren plaatsen in het riool op ons terrein, zodat de pomp voortaan direct stil wordt gezet als er iets misgaat.”

Lek

Volgens Aartsen ontdekte een medewerker van zijn bedrijf het lek en is toen binnen vijf minuten de rioolbuis van Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant (BZOB) afgesloten. „Daarna hebben we de lekkage gemeld en zijn we de weggelekte vloeistof gaan opruimen.” Daar was Den Ouden van vrijdag tot zaterdagochtend mee bezig. Het was volgens Aartsen even ‘diepe crisis’. „We moesten extra pompen regelen. Daar ben je wel even mee bezig.”

De provincie is minder enthousiast over de doortastendheid van Den Ouden. Volgens haar heeft het bedrijf het voorval niet meteen gemeld. Den Ouden heeft vier weken de tijd gekregen om een plan te maken waarin staat hoe zulke incidenten voortaan voorkomen gaan worden. Dat plan zal worden getoetst door de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB). Die gaat over vergunningen, toezicht en eventuele sancties.

Opheldering

Een aantal politieke partijen wil opheldering over de kwestie. De Statenfracties van de PvdA en GroenLinks, De PvdA-fractie in het algemeen bestuur van waterschap Aa en Maas hebben schriftelijke vragen gesteld. De Algemene Waterschapspartij gaat dat eveneens doen. De partijen willen onder meer weten of Den Ouden zijn bedrijfsprocessen wel op orde heeft.

Waterschap Aa en Maas verwacht vandaag duidelijk te hebben wanneer de waterzuivering in Aarle-Rixtel weer optimaal functioneert. De biologische installatie maakt gebruik van bacteriën en raakte ernstig ontregeld door de ammonium. Het waterschap heeft bordjes langs de Aa geplaatst om mensen erop te wijzen dat ze het water nog even moeten mijden.

  1. Optocht Son en Breugel verzet naar dinsdag; Valkenswaard en Heeze gaan zondag niet door
    Update!

    Optocht Son en Breugel verzet naar dinsdag; Valkens­waard en Heeze gaan zondag niet door

    EINDHOVEN - Na Valkenswaard en Eindhoven zijn ook de optochten in Heeze en Son en Breugel van zondag afgelast. De Krutjesrapers verplaatsen hun stoet naar carnavalsdinsdag. Het is de eerste optocht die verzet wordt vanwege de slechte weersomstandigheden. De tochten in Valkenswaard en Weert gaan zondag ook niet door. Alle andere carnavalsstoeten gaan vooralsnog wel door, soms in aangepaste vorm om het risico van rukwinden te beperken. In Maarheeze hebben de wagenbouwers grote moeite om de onderdelen van de praalwagens in elkaar te zetten door de harde wind.

In samenwerking met indebuurt Helmond

Poll

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

  • Keiebijtersstad (29%)
  • Kattegat (28%)
  • Keiestad (44%)
1273 stemmen