Mestverwerker Den Ouden aan de Gerstdijk in Helmond.
Volledig scherm
Mestverwerker Den Ouden aan de Gerstdijk in Helmond. © vrij

Den Ouden moet snel met stankplan komen voor vestiging Helmond

HELMOND - Mestbedrijf Den Ouden heeft nog altijd niet aangegeven hoe de stankoverlast van de vestiging in Helmond het beste kan worden teruggedrongen. De provincie wacht al bijna twee jaar op een deugdelijk voorstel.

De Helmondse fabriek van Den Ouden ligt op industrieterrein BZOB aan de zuidkant van de stad. Al jaren veroorzaakt de vestiging geregeld ernstige stankoverlast, met name in de nabijgelegen wijk Brouwhuis. Zelfs als mensen thuis alle deuren en ramen gesloten houden, dringt de mestlucht op zulke momenten woningen binnen. Den Ouden beloofde al meerdere keren beterschap, maar de omgeving wacht nog altijd op daden.

De provincie sommeerde Den Ouden in oktober 2017 om zelf te onderzoeken welke manieren het meest geschikt zijn om de geurhinder te verminderen. De beste maatregelen zullen worden uitgevoerd, zo werd ook bepaald. Blijkbaar heeft Den Ouden weinig haast gemaakt, want het mestbedrijf heeft tot 19 september om met een voorstel te komen, stelt de provincie nu.

Vorige week dinsdag en woensdag was in Brouwhuis weer eens sprake van heftige stankoverlast, waarna Den Ouden de productie in Helmond tijdelijk stillegde. Deze week waren er opnieuw de nodige klachten. Toezichthouders van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) gingen dinsdag, woensdag en donderdag ter plaatse maar konden in de nabijheid van Den Ouden geen vervelende geur vaststellen.

Enthousiast

Directeur Jeroen den Ouden van het mestbedrijf meldde vorige week dat er al sinds het voorjaar van 2018 een plan bij de provincie ligt en dat die enthousiast is over dat plan. Het gaat uit van de bouw van een hogere schoorsteen met daarin technische hulpmiddelen om de stankuitstoot te beperken. Maar volgens de provincie is geen sprake van een definitief plan en is het daarom nog niet in behandeling genomen. Daarnaast kreeg het zogeheten geurrapport dat Den Ouden aanleverde van de ODZOB een onvoldoende.

Het is vooralsnog onduidelijk wat er gebeurt als Den Ouden de deadline van 19 september niet haalt. Het bedrijf lijkt te beseffen dat er iets moet gebeuren. Het koppelt de bouw van een hogere schoorsteen niet langer rechtstreeks aan de wens om de productie te mogen verhogen, zo werd vorige week ook duidelijk. Nadere info is sindsdien niet meer te krijgen bij Den Ouden. Het bedrijf gaat niet in op vragen.

  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Helmond