Volledig scherm
Mietske van Hooff (links) en Rianne van den Boogaart. In het midden het beeldje dat hoort bij de eretitel 'Gouden Held 2017'. © Arnold Mandemaker

Depressie als rode draad bij project tegen zelfdoding in Helmond en de Peel

HELMOND - Een golf zelfdodingen vormde de aanzet voor een project van vijf jaar dat op scholen in Helmond-Peel begint. 

Acht tieners uit de regio Helmond-Peel kozen in 2015 ervoor hun leven te beëindigen, vlak na elkaar. Het veroorzaakte niet alleen veel verdriet, maar riep ook vragen op. Kenden ze elkaar? Stonden ze met elkaar in contact? Was er iets opgevallen in hun gedrag? Verbanden werden niet gevonden, wel een overeenkomst: ze kampten bijna allemaal met depressieve gevoelens.

Psychologische autopsie
Mietske van Hooff, hoofd zorg Kind en Jeugd regio Helmond van GGZ Oost-Brabant, ging praten met de ouders en mensen in de omgeving van de acht jongeren. 'Psychologische autopsie', noemt ze dat. ,,Ouders en hulpverleners komen met vragen als: heb ik iets niet gezien? Had ik dóór moeten vragen? Waarom hebben ze deze keuze gemaakt?" 

Van Hooff wil signalen van depressie beter herkennen. Samen met onder meer het Trimbosinstituut en  de Universiteit van Utrecht zette zij een schoolproject op onder de (engelse) afkorting STORM: Strong Teens and Resillient Minds'. 

Na een jaar van voorbereiding gaat dat nu lopen op zeven scholen voor voortgezet onderwijs. Eind dit jaar begint het wetenschappelijk onderzoek dat meer inzicht moet geven in het 'complexe en ongrijpbare' fenomeen van depressie en zelfdoding onder jongeren. 

Scholen
Het project, dat vijf jaar zal lopen, begint met drieduizend leerlingen. In 2018 doen nog eens zeven extra vo-scholen mee. Later sluiten ook bijzonder onderwijs, mbo en de bovenbouw van het basisonderwijs aan. Het project moet de samenwerking in de regio verbeteren. ,,Zodat jongeren en hun ouders niet tussen wal en schip belanden", zegt Van Hooff. Het project is onderdeel van de bovenregionale aanpak van suïcidepreventie. 

Voor haar voorwerk kreeg Van Hooff een interne veiligheidsprijs van de GGZ Oost-Brabant. Zij werd uitgeroepen tot 'gouden held 2017'. Zij kreeg een trofee plus een financiële bijdrage voor het beleggen van themabijeenkomsten over zelfdoding.

Van Hooff: ,,We kiezen niet de insteek om met leerlingen te gaan praten over zelfdoding. Maar wel: wat zijn depressieve gevoelens? Hoe is het om te functioneren in een groep? Wat is plezierig, wat doet je verdriet? Weet je bij wie je terechtkunt?" Zij wil met directe aandacht op scholen bereiken dat de signalering en screening beter wordt. 

Angst
Projectleider van STORM is Rianne van den Boogaart. Zij ziet dat de kiem voor depressie al in de basisschool-tijd ontstaat in de vorm van angst. Zoals angst om gepest te worden of angst voor de overgang van een kleine dorpsschool naar het voortgezet onderwijs. ,,Als je die angst niet doorbreekt, kan dat leiden tot somberheid. Je moet het dus kunnen bespreken, al is het voor jonge kinderen lastig om dat verbaal te uiten." 

Een speciaal punt van aandacht is pesten. ,,Dat is van alle tijden, maar de opkomst van sociale media verhoogt de druk. Het is groter en intenser", signaleert Van Hooff. Zij geeft het voorbeeld van een 15-jarig meisje dat in de groepsapp nog voor het ontbijt al honderdvijftig berichtjes kreeg van kinderen in de groep met teksten als 'Je hebt stomme kleren aan'. Van Hooff: ,,Je kan je daar niet tegen verweren. Het maakt je onzeker, je hebt angst voor de dag die komt."

  1. Ieder wil zijn ‘eigen’ stadhuis in Helmond
    PREMIUM

    Ieder wil zijn ‘eigen’ stadhuis in Helmond

    HELMOND - De een pleit voor meer groen in het plan, de ander voor meer water. De derde wil een nóg compacter ontwerp, nummer vier vraagt zich af waarom er geen parkeergarage komt. Er zijn zorgen over te veel schaduw en over onveiligheid op straat. Sommigen vinden het eerste model van het nieuwe Helmondse stadhuis beter, anderen het tweede en weer anderen wijzen beide af. Oftewel: het schiet alle kanten op tijdens de informatieavond over het Huis voor de Stad.

In samenwerking met indebuurt Helmond