Volledig scherm
Derde Repair Café opent haar deuren in Helmond. © FotoMeulenhof

Derde Repair Café opent haar deuren in Helmond

HELMOND - Na Rijpelberg en Helmond Oost heeft Mierlo-Hout nu ook zijn eigen Repair Café. Maar ook iedereen uit de wijken Brandevoort en Helmond West is van harte welkom om defecte spullen te laten repareren.

Een initiatief van KBO - St. Lucia. Het bestuur en een aantal vrijwilligers ging vooraf te rade bij het Repair Café in de Rijpelberg. Piet Maas (74), voorzitter van KBO - St. Lucia: "Samenwerking vind ik belangrijk. Expertises met elkaar afstemmen en verschillende openingstijden afspreken. Zo kan iedereen uit Helmond ergens terecht."

Wethouder Nathalie van der Zanden verrichte zaterdag de opening en moedigt dit soort initiatieven aan. "Het draagt bij aan duurzaamheid, spullen worden nu gemaakt in plaats van weggegooid."

Naaister

De veertien vrijwilligers van Repair Café schieten tijdens de opening meteen in actie. Coördinator Adriaan van Veggel (66): "Ons café heeft als enige een naaister. Sinds kort hebben we ook een nieuwe vrijwilliger die naaimachines repareert. Mooie combi toch?"

In de reparatieruimte liggen spullen klaar voor reparatie. Een elektrische heggenschaar, een koffiezetapparaat, een stofzuigermond. Maar ook fietsen worden gerepareerd. Annie van Bavel (65), ‘naald- en naaiwerk’ staat op haar naambordje, is de enige vrouw in het gezelschap. "Ik sta mijn mannetje wel hoor. Altijd ben ik bezig geweest met theater- en carnavalskostuums. Nu vind ik het heerlijk om gewoon naaiwerk voor anderen te doen."

Piet: "In samenwerking met wijkhuis Geseldonk, wijkraad Mierlo-Hout en Stichting Helmond in Actie hebben we een goede locatie en middelen gevonden." Adriaan valt bij: "Het enige dat niets kost is arbeid. Alleen onderdelen voor reparatie moeten betaald worden. Tijdens openingstijden kun je ook gewoon een kopje koffie komen drinken en een praatje maken. Ook leuk."

Voor vragen en openingstijden: repaircafe@kbo-stlucia.nl. Repair Café is een landelijke organisatie. Meer informatie op de website.

Volledig scherm
Annie van Bavel. © FotoMeulenhof

In samenwerking met indebuurt Helmond