Volledig scherm
De fabriek van Coppens Diervoeding in Helmond. © Tom Valstar/fotomeulenhof

Diervoerderproducent Coppens uit Helmond kreeg terecht vergunning voor uitbreiding

DEN BOSCH - Diervoederproducent Coppens in Helmond heeft terecht een vergunning gekregen voor het vergroten van de productie. De rechter in Den Bosch heeft het bezwaar van een omwonende hiertegen verworpen.

Coppens is gevestigd aan de rand van de Helmondse wijk Brouwhuis. Veel wijkbewoners klagen al jaren over stankoverlast, veroorzaakt door Coppens en een handvol andere bedrijven op industrieterrein BZOB. Eind vorig jaar kreeg Coppens van de provincie Noord-Brabant een vergunning om de productie op te voeren. Als tegenprestatie moest het bedrijf een hogere schoorsteen plaatsen en andere maatregelen nemen om geurhinder tegen te gaan.

Meetmethoden ondeugdelijk
Buurtbewoner Pieter van de Broek stapte daarop naar de rechter. Hij vindt dat Coppens al jaren voor te veel overlast zorgt en dat de provincie hier niet goed op toeziet. Tegenover de rechter betoogde Van den Broek in september dat de meetmethoden van geur ondeugdelijk zijn. Zo moet de provincie volgens hem niet alleen meten wat uit de schoorsteen komt, maar ook vaststellen hoeveel uitstoot in de omgeving terechtkomt. De rechter oordeelde dat de provincie de overlast voor de omgeving op de juiste manier doorberekent en op die manier voldoende vaststelt.

Nieuwe beoordeling
Van den Broek had ook bezwaar tegen de manier waarop de vergunning was opgesteld. Hij meende dat door de productieverhoging een nieuwe situatie was ontstaan. Dat vraagt volgens hem om een compleet nieuwe beoordeling van het bedrijf. De provincie combineerde het effect van bestaande productie met de nieuw te verwachten activiteit. En dat was volgens de rechter voldoende.

Van den Broek laat weten teleurgesteld te zijn in het oordeel van de rechtbank. „Ik ga me beraden op de volgende stap. Misschien dat ik wel naar de Raad van State ga.”