Volledig scherm
Voorbeeld van het digitaal portfolio © Rodger Zitter

Digitaal portfolio voor middelbare scholieren in Helmond

HELMOND - Drie middelbare scholen in Helmond voeren een zogenoemd 'digitaal portfolio' in. Hierin houden leerlingen onder meer bij wat ze doen, leuk vinden, waar ze goed in zijn.
Ook de loopbaangesprekken komen hier in te staan. Aan het eind van de schoolperiode geeft dit een beeld van de persoonlijke ontwikkeling.

Het gaat nu nog om een proef: op het Carolus Borromeus College en Dr.-Knippenbergcollege in enkele klassen, op het Vakcollege Helmond in het volledige derde jaar en deels bij de eerste- en tweedejaars. Op den duur krijgen alle leerlingen van deze OMO-scholen ermee te maken. Het is speciaal voor OMO ontwikkeld door het bedrijf Volution.

Trots
Het digitaal portfolio is een middel om jeugd beter voor te bereiden op hun toekomst, zegt projectleider Rodger Zitter. Dit komt naast de rapporten en diploma. Je moet het zien als de ouderwetse map met touwtjes vol werkstukken. Maar dan digitaal, geeft hij aan. "Het is de bedoeling dat de leerling trots gaat worden op wat hij heeft geleerd en wat hij heeft meegemaakt." Het portfolio bevat dan ook een aparte 'trotspagina'.

Zitter: "Docenten kunnen er ook een opdracht in zetten die te maken heeft met de ontwikkeling van een kind. Bijvoorbeeld: maak een vogelhuisje. Als bewijs dat de leerling die heeft volbracht, moet hij of zij een foto plaatsen. Of het organiseren van een verwenochtend, bij het vak 'zorg en welzijn'. Verslag, foto en/of filmpje komen in het portfolio. Moet een leerling naar een beroepenmarkt? Maak een foto van de stand die je het meest interessant vindt, kan een opdracht zijn."

Er zit een waarborg in het systeem: docenten moeten akkoord gaan met wat een leerling erin zet. Het portfolio kan als basis dienen bij loopbaan- en oudergesprekken, aldus Zitter. "Hoe mooi zou het zijn als een kind zelf aan de hand van het portfolio gaat vertellen wat het doorlopen heeft. Het past in het beleid om niet meer óver leerlingen te praten, maar mét leerlingen."

Cv
Die leerlingen nemen dit digitaal document mee na hun middelbare school. Zitter: "Het is meteen een soort cv voor toekomstig werk of opleiding. We denken hiermee iets unieks te hebben voor middelbare scholieren."

Want het portfolio moet ook helpen om een juiste keuze te maken. En dat is nodig, stelt Zitter: "Veel kinderen komen met de verkeerde verwachtingen op MBO's en HBO's. Hierdoor krijg je veel uitval. De landelijke politiek heeft al gezegd dat er iets aan moet gebeuren. En vervolgens is de inspectie daarmee aan de gang gegaan."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dickens kerstverhaal leeft meer dan ooit in Helmond
  PREMIUM

  Dickens kerstver­haal leeft meer dan ooit in Helmond

  HELMOND - Ruim tweehonderd jaar geleden schreef de beroemde Engelse schrijver Charles Dickens 'A Christmas Carol'. Een verhaal dat gaat over de gierige en onaardige Ebenezer Scrooge die op Kerstavond tot inkeer komt. Dickens, in de persoon van acteur Ton van der Velden, liep dit weekend rond op de zestiende editie van Dickensnight in Brandevoort. Hij vertelde een verkorte versie van het verhaal aan wie het maar horen wilde, want 'de boodschap geldt meer dan ooit'.
 2. ‘Als hier chemiebuizen komen, zijn wij weg’
  PREMIUM

  ‘Als hier chemiebui­zen komen, zijn wij weg’

  HELMOND - Hij weet niet wat hij leest, eind 2016, in de Staatscourant. Buisleidingen voor gevaarlijke stoffen? Pal langs zijn huis en op ongeveer een meter diepte in zijn tuin, waar dan alleen nog gras mag groeien? Hoezó? Waarom weet hij hier niks van? Als Frank Beekhuis van de verbazing is bekomen, volgt de verontwaardiging. De 55-jarige Helmonder woont met zijn gezin net een paar maanden aan de Kaldersedijk, aan de rand van Brandevoort, dichtbij het Eindhovens Kanaal. Een prachtige, rustige plek. Beekhuis besluit zich vast te bijten in de zaak. Hij wordt kartrekker van de werkgroep Buizen Brandevoort.

In samenwerking met indebuurt Helmond