Dodelijk ongeval in Helmond
Volledig scherm
Dodelijk ongeval in Helmond © Bert Jansen

Dodelijke crash bij Helmond: slachtoffers zijn Roemeense arbeidsmigranten die in Duitsland woonden

HELMOND – Bij de zware crash van maandagmiddag om 16.15 uur op de Helmondsingel (N270) tussen Helmond en Deurne zijn een vrouw van 24 en vier mannen van 27 tot 37 jaar om het leven gekomen. Onder hen is ook de chauffeur van de bestelbus. Volgens de politie zijn het arbeidsmigranten die verbleven in het Duitse Goch, over de grens bij Nijmegen. Ze komen oorspronkelijk uit Roemenië, bevestigt hun werkgever tegen het Eindhovens Dagblad.

De andere inzittenden van de bestelbus, twee mannen van 36 en een vrouw van 49, liggen nog zwaargewond in het ziekenhuis. Of zij nog in levensgevaar zijn, kon de politie niet zeggen. 

De 48-jarige bestuurder van de vrachtwagen uit Asten-Heusden zat bekneld en moest door de brandweer worden bevrijd.  Hij hield schaafwonden en een buil over aan de crash. 

Linker weghelft

Volgens de politie is de bestelbus door onbekende oorzaak op de linker weghelft terechtgekomen. Daar is de bestelbus frontaal tegen de vrachtwagen gebotst. 

Medewerkers van Verkeersongevallenanalyse doet nader onderzoek en sprak al met meerdere getuigen op de plaats van het ongeval. Bij de omgekomen bestuurder van de bestelbus is bloed afgenomen  om te kijken of daar alcohol en/of drugs in te vinden is.

Grote indruk

De politie benadrukt dat het ongeval op de hulpverleners, weggebruikers en getuigen zeer grote indruk heeft gemaakt. Enkele van hen hebben direct eerste hulp verleend en dat is erg waardevol gebleken. Aan de betrokkenen is slachtofferhulp geboden. 

Wat gebeurde er?

Het ongeval vond plaats op de N270, op het wegdeel van Helmond in de richting van Deurne.  Het busje botste frontaal op de vrachtwagen. 

Gemeenten en Provincie erkennen dat delen van de N270 onveilig zijn, en dat er maatregelen moeten worden genomen. Deze weg is op veel plekke vrij smal, er staan aan weerszijden bomen langs, er is veel (langzaam) landbouwverkeer en er zijn tal van onoverzichtelijke gelijkvloerse kruisingen.

Reactie burgemeester

,,Op bepaalde plekken wordt de weg verbreed, komen parallelwegen en verkeerslichten. Op het deel waar het ongeluk gebeurde, loopt er op dit moment een studie wat voor maatregelen er genomen kunnen worden om de doorstroom te verbeteren. Maar daar nemen we ook zeker de verkeersveiligheid in mee. Daar zal zeker nu extra kritisch naar gekeken worden'', aldus de woordvoerster.

De Helmondse Burgemeester Elly Blanksma sprak van een 'verschrikkelijk ongeval van ongekende omvang'. ,,Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden van de slachtoffers. Ook heb ik veel waardering voor de hulpverleners die onder moeilijke omstandigheden hun zware werk hebben moeten doen." De Deurnese burgemeester Hilko Mak zei in een reactie: ,,Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en de nabestaanden." Ook hij sprak zijn waardering uit voor de 'enorme inzet van de hulpdiensten'.

De bestelbus is eigendom van de Horizon Groep in Velp, een uitzendbureau voor onder meer de vleesindustrie. Naar de oorzaak van het ongeluk wordt onderzoek gedaan.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond