Volledig scherm
Zwaar ongeval op N270 in Helmond. © Bert Jansen

Dodenweg N270 bij Deurne eiste in twee jaar tijd al acht levens

HELMOND/DEURNE – Weer gebeurde er maandag een zeer ernstig ongeluk op de N270 tussen Helmond en Ysselsteyn. Dit keer zijn er vijf doden te betreuren na een botsing tussen een vrachtwagen en een personenbusje op de Helmondsingen (N270). Acht doden en meer dan 20 gewonden zijn er sinds 2016 - inclusief vandaag - gevallen op deze gevaarlijke weg. 

Gemeenten en Provincie erkennen dat delen van de weg onveilig zijn, en dat er maatregelen moeten worden genomen. Deze weg is op veel plekke vrij smal, er staan aan weerszijden bomen langs, er is veel (langzaam) landbouwverkeer en er zijn tal van onoverzichtelijke gelijkvloerse kruisingen.

Het meest recente dodelijke ongeval – op vandaag na - vond plaats op 13 november vorig jaar, een 25-jarige automobilist uit Venray raakte toen twee bomen op de Helmondsingel (N270) in Deurne. De man werd naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht waar hij later overleed. Begin juni raakten zes mensen gewond nadat twee auto's frontaal op elkaar botsten op het deel van de N270 dat ook als Langstraat in Deurne bekend staat. Daarbij vielen geen doden.

Motorrijder

In september 2016 waren er bij twee verschillende ongevallen 2 doden te betreuren. Op 3 september verongelukte een 45-jarige motorrijder uit Heerlen toen hij op de N270 (Langstraat) in Deurne tegen de oplegger van een vrachtauto, bestuurd door een 23-jarige man uit Deurne, botste. De motorrijder overleed ter plekke. Bijna 2 weken later vielen er één dode en twee zwaargewonden nadat een vrachtwagen, komend uit de richting Venray, in botsing kwam met twee auto's op de Helmondsingel. De bestuurster van één wagen overleed ter plekke, de bestuurster van de andere auto werd met de traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht.

Naast ernstige ongelukken waarbij doden en/of gewonden vielen, vonden op de weg regelmatig botsingen met alleen veel materiële schade plaats. Zo botsten op 24 november 2017 5 auto's tegen elkaar op de N270 tussen Helmond en Deurne waarbij de ravage op de weg groot was. Ook wordt er vaak veel te hard gereden op de N270.  Met maar liefst 190 km/uur raasde in juni 2017 een bestuurder van een rode sportauto over de weg. Hij mocht zijn rijbewijs inleveren.

Zelden

Verkeersongelukken waarbij in één klap zoveel doden vallen komen zelden voor in Nederland. In 2004 verloren in vijf jongeren uit Zeewolde het leven bij een ongeluk op de snelweg in Almelo. Zij vlogen uit de bocht en crashten op een boom. Een jaar eerder kostte een verkeersongeval in Veghel zes mensen het leven toen een personenauto frontaal in botsing kwam met een vrachtwagen met betonplaten.

Veiliger maken

De gemeente Deurne en de Provincie gingen serieus aan de slag met een plan om de veiligheid op Langstraat - een deel van de N270 bij Deurne - te verbeteren. Het ontwerp was in de herfst van 2017 op een haar na klaar. In opdracht van de provincie en de gemeente maakte Arcadis de herinrichting van de Langstraat in Deurne concreet, inclusief twee parallelwegen. Verschillende bijeenkomsten later bleek er nul komma nul draagvlak voor de plannen. Volgens wethouder Helm Verhees van Deurne was opnieuw beginnen de enige optie. Een vertraging van minstens 8 maanden is het gevolg.  

Eerdere plan

Er werden bij het eerdere plan voor de Langstraat vooral vraagtekens gezet bij de verkeersveiligheid van de ingetekende parallelwegen. Deze zouden 4,5 meter breed worden en dat was volgens bezwaarmakers te smal voor de combinatie zwaar landbouw- en vrachtverkeer en fietsers.

Naar aanleiding van de opmerkingen wordt er opnieuw een verkeersveiligheidsonderzoek uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. Ook wordt gekeken naar de oplossingen voor geluidsoverlast. In het nieuwe ontwerp nemen gemeente en provincie de bezwaren van omwonenden mee. Ook komt er een nieuwe hoorzitting.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond