Volledig scherm
PREMIUM
De Helmondse veteraan Wim Elgers: ,,De drill was: als je vuur krijgt, direct in de aanval.” © Ton van de Meulenhof/FotoMeulenhof

Dood van gesneuvelde marinier op Nieuw-Guinea blijft Wim Elgers uit Helmond achtervolgen

HELMOND - In 1962 is er een journaalploeg in Nieuw-Guinea om verslag te doen van de strijd die Nederlandse militairen leveren met Indonesische infiltranten. ‘Wij hadden gehoopt een goedlopende reportage te maken’, zegt de verslaggever wat teleurgesteld. ‘Maar het bos van Nieuw-Guinea bleek een onoverkomelijke hindernis voor camera en geluidsapparatuur’. Er zijn wat beelden van een ‘heet, vochtig en duister oerwoud’ en een Nederlandse patrouille. De mariniers lopen zwijgend achter elkaar, eentje rookt een sigaret. Dan verdwijnen ze uit beeld.

,,Klopt, we hadden vaak een sigaretje in de mond, en niet voor niks”, zegt Wim Elgers. ,,Als je werd gebeten door een lintah hield je de sigaret tegen z’n kont. Dan viel-ie eraf. Als je zo’n bloedzuiger er zomaar aftrok, kreeg je een etterende tropenzweer.” En dan heeft de oud-marinier het nog niet over de mijnwormen, dysenterie, schurft en andere kwalen die op de loer lagen op de Raja Ampat-eilanden. Plus de klamme hitte. ,,Je liep in de natte rotzooi. Als je een keer aan je jas trok, scheurde die af. De jungleboots waren van kunststof. Die krompen. Je moest de voorkant eraf snijden.”

In samenwerking met indebuurt Helmond