Volledig scherm
Het grote Gaudinorgel in de Gaviolizaal in Helmond. © Ton van de Meulenhof

Draaiorgels Helmond: laat ons zitten in Gaviolizaal

HELMOND - De naam Gaviolizaal komt maar twee keer voor in de laatste begroting van de gemeente Helmond. Terwijl het 'huishoudboekje' toch 216 pagina's telt. Belachelijk weinig vermeldingen, zeker voor een stad die zegt cultuur hoog in het vaandel te hebben.

Althans, dat is de mening van Will van de Kerkhof, voorzitter van stichting Draaiorgels Helmond. Die is gevestigd in de Gaviolizaal. Woensdagavond sprak hij voor de gemeenteraad tijdens het jaarlijkse moment waarop burgers hun zegje mogen doen over de financiële plannen van de gemeente. Van de Kerkhof was de enige.

Niettemin sprak hij zijn zorgen uit. Al jaren staat de Gaviolizaal op de nominatie om gesloopt te worden voor nieuwe woningen. Dus is het al jaren onduidelijk waarheen de collectie antieke draaiorgels moet verhuizen. De orgels mogen in elk geval tot eind 2018 blijven. 

De gemeente overweegt de muziekinstrumenten onder te brengen in de voormalige Graveerderij van Vlisco, samen met onder meer het Edah Museum. Maar daar passen de meters hoge gevaartes niet in, meent de stichting. „De plafonds zijn te laag,” zegt Van de Kerkhof. „Aanpassen kost miljoenen. Wij zijn herriemakers, dat kan nooit samen met andere musea in één gebouw.”

'Laat ons zitten'

Kortom: laat ons zitten, luidt de oproep van Van de Kerkhof. „Dat is het goedkoopste. Mocht dat niet kunnen, dan willen we een garantie dat de Gaviolizaal pas gesloopt wordt als er een andere locatie is gevonden waar wij één op één naar toe kunnen verhuizen.”

Volgende week donderdag praat de gemeenteraad over de vraag of de begroting moet worden aangepast. Dan zal duidelijk worden of de oproep van stichting Draaiorgels iets heeft opgeleverd. 

De huisvestingskwestie staat in principe los van de begroting, dus waarop hoopt Van de Kerkhof? „Dat we in de begroting erkend worden. Er gaat veel geld naar Museum Helmond en de Cacaofabriek, terwijl wat wij hebben staan goud waard is.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond