Lenie en Hans Siebers in Nieuw-Zeeland, toen ze nog konden genieten van hun vakantie
Volledig scherm
Lenie en Hans Siebers in Nieuw-Zeeland, toen ze nog konden genieten van hun vakantie © RV

Droomreis naar Nieuw-Zeeland duurt noodgedwongen langer voor Helmonds paar

CHRISTCHURCH/HELMOND - Het moest een droomreis worden van zes weken. De trip gaat onverwacht langer duren. Lenie Siebers (61), juf op openbare basisschool 't Hout, zit met haar man Hans (61) vast in Nieuw-Zeeland. 

Terugvliegen is er voor het Helmondse echtpaar even niet bij. Het land zit vanwege het coronavirus op slot ,,Het is wachten op een repatriëringsvlucht naar Nederland. Bizar”, meldt Lenie.

Quote

We zagen schrijnen­de situaties: zoals een man van rond de tachtig, alleen en niet wetend wat hem overkwam

Lenie Siebers, Zit met man Hans vast in Nieuw-Zeeland

Ze hebben genoten van de afwisselende natuur, de vriendelijkheid van de Nieuw-Zeelanders en de cultuur van de Maori's. Het verblijf zat er bijna op. Het paar zou op 25 maart naar huis vliegen. Een week van tevoren werd echter duidelijk dat de terugreis in gevaar kwam. ,,We hebben toen een extra vlucht geboekt met Emirates om via Melbourne en Dubai terug te keren.” Dat ging niet door: ,,Bij het inchecken werden alle Europeanen uit de rij gehaald met de mededeling dat Melbourne voor transits gesloten zou zijn.” 

Verkeerde informatie bleek later, aldus Lenie: ,,Er was wel een window.’’ (korte periode waarin het wel mogelijk is te reizen). Ze heeft schrijnende situaties gezien. ,,Een oude man van rond de tachtig, alleen en niet wetend wat hem overkwam.  Een jong gezin met een kind van één jaar. Jonge backpackers zonder verblijfplaats en met weinig geld. We hebben geprobeerd hen te ondersteunen. En de backpackers meegenomen naar ons toenmalig hotel.”

‘Hoe nu verder’

De volgende optie voor Lenie en Hans Siebers was om op 25 maart via Singapore terug te vliegen. ,,Vanaf 23 maart ging dat niet meer.”

Nu zitten ze in een motel in Christchurch. Met nog twee Nederlanders, vier Duitsers, twee Zweden en twee Fransen. ,,Onze dag bestaat uit boodschappen doen, wandelen in het park - op veilige afstand - , informatie zoeken over ‘hoe nu verder’ en contact onderhouden met Nederland. Daarbij rekening houdend met het tijdsverschil van twaalf uur. We hebben thuis in Helmond drie kinderen en twee kleinkinderen.”

Kleding voor alle weertypen

Lenie Siebers schrijft haar verhaal.
Volledig scherm
Lenie Siebers schrijft haar verhaal. © RV

Het echtpaar heeft ‘gelukkig’ voor alle weertypen kleding bij zich. ,,En we kunnen hier de was doen. De onzekerheid is ons grootste probleem. Wanneer kunnen we terug?” Haar werk als juf op OBS 't Hout ligt grotendeels stil. ,,Ik ben wel in contact en doe wat ik kan.” Hans werkt bij DELA. ,,Bij de verzekeringstak, niet bij de uitvaarten”, zegt hij. ,,Ik kan wel even worden gemist.”

Lenie: ,,Tot 31 maart zijn er geen repatriëringsvluchten toegestaan door de overheid in Nieuw-Zeeland. Daarna is het weer afwachten.” De grootste uitdaging is volgens haar ‘om gezond en positief te blijven. ,,Maar dat geldt ook voor jullie allemaal”, meldt ze vanaf de andere kant van de wereld.

In samenwerking met indebuurt Helmond