Volledig scherm
© FotoMeulenhof

DTW: Auto's voelen, kijken, beklimmen en erover leren in Helmond

HELMOND - Onder de duizend kinderen die donderdag met hun klas naar de Automotive Campus kwamen, zitten vast enkele autotechnici en -monteurs in de dop. Het enthousiasme op deze activiteit in de Dutch Technology Week is er in ieder geval naar. De bovenbouwkinderen voelen, kijken en beklimmen de DAF-trucks en personenauto's dat het een lieve lust is.

Extra enthousiasme is er als bij een truck de oorverdovende claxon of de met een dikke laag lagervet besmeerde koppelplaat wordt ontdekt. Leerkracht of vrijwillige ouder moeten ingrijpen om weer enige rust te krijgen of besmeurde kleding te voorkomen.

Jongens en meisjes van groep 7 van de St. Odulfus basisschool in Helmond kunnen hun overtollige energie al trekkend aan een touw kwijt. Als ze dit met 15 kinderen doen, krijgen ze de daaraan verbonden truck van zijn plek. "Heel goed kinderen, nu doen we dit nog een keer, maar dan met een katrol", zegt Bas Geleijns, automotive docent van Fontys Hogeschool. Met een katrol komt de truck al met vier kinderen in beweging. "Zo leren ze wat en maken op een plezierige manier kennis met een truck", zegt Geleijnse. "Ze maken spelenderwijs kennis met autotechniek en als er een vonkje overspringt is dat mooi meegenomen."

Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Gefriemel met draadjes
Bij Simona Deelen is dat vonkje nog niet overgesprongen. "Ik wil nog steeds liever dierenarts worden. Techniek vind ik om eerlijk te zijn niet zo interessant. Dat gefriemel met draadjes en zo." "Techniek is niet alleen met draadjes", bemoeit haar klasgenoot Morris van Abbe zich ermee. "Je kunt ook zelf dingen ontwerpen en dan bouwen. Ik vind techniek juist wel leuk vanwege het eindresultaat. Zelf wil ik later in het leger iets met techniek gaan doen."

Het praatje van Herman Bron van de Oostendorp Autogroep was vooral educatief. Hij had een Toyota Mirai bij, een auto die volledig op waterstof rijdt. "Die is hier goed op zijn plek met een waterstoftankstation op het terrein. We willen kinderen ervan bewust maken dat we met elkaar moeten werken aan het milieu."

Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Waterdamp
Dus legt Bron een klas van De Samenstroom in Gemert uit hoe er uit de uitlaat van een waterstofauto alleen waterdamp komt. Opvallend is dat de kinderen veel weten over luchtvervuiling en opwarming van de aarde.

Binnen zijn er ook volop activiteiten zoals een workshop van Munsters Autoschade waar de kinderen op een beeldscherm een auto kunnen spuiten. Kinderen kunnen ook zelf sleutelen aan personenauto’s en ze ook eens van onderen bekijken.

Volledig scherm
© FotoMeulenhof
Volledig scherm
© FotoMeulenhof
Volledig scherm
© FotoMeulenhof