Overwinteraars Rietje en Jos van Hout uit Helmond zitten vast op een camping in het zuiden van Spanje.
Volledig scherm
Overwinteraars Rietje en Jos van Hout uit Helmond zitten vast op een camping in het zuiden van Spanje. © Rietje en Jos van Hout

Echtpaar uit Helmond zit vast op Spaanse camping zonder sanitaire voorzieningen

HELMOND/ALFAS DEL PI - Overal ter wereld komen toeristen, globetrotters en overwinteraars in de problemen door de steeds strenger wordende maatregelen in de strijd tegen het corona-virus. Onder hen ook velen uit onze regio.   

Zomaar even douchen is er voor Rietje (74) en Jos (73) van Hout uit Helmond  even niet meer bij. Het echtpaar overwintert met nog tien Nederlanders op een camping in het Zuid-Spaanse dorp Alfas del Pi, maar door de corona-pandemie moeten ze er heel binnenkort weg; alle kampeerterreinen in het land sluiten.

De sanitaire voorzieningen zijn alvast uit voorzorg afgesloten. ,,Dat hebben ze gedaan uit het oogpunt van besmettingsgevaar", legt Rietje uit. ,,Je moet 1,5 meter afstand houden van elkaar, maar dat kan helemaal niet in zo'n gebouw.” Niet heel erg, vinden ze. ,,We hebben een chemisch toilet, dat mag nog wel. In de caravan is een boiler, dus we kunnen ons wel wassen. Maar haren wassen wordt al wel lastiger.”

De benodigde papieren om Frankrijk en Spanje door te reizen hebben ze alvast klaarliggen, toch hebben ze besloten voorlopig te blijven zitten waar ze nu zijn. ,,We hebben daar wel een paar dagen over zitten dubben, maar alle campings onderweg zijn nu ook dicht. Slapen op een parkeerplek langs de snelwegen deden we vroeger ook wel, maar we vinden dat niet meer zo veilig. Bovendien weet je nooit of je plek hebt, nu zoveel mensen vertrekken.” Naar schatting zitten over de hele Spaanse kust verspreid zo'n 9.000 Nederlanders, die nu alle voortijdig naar huis moeten. 

Het Helmondse paar heeft besloten te wachten tot de officiële datum van sluiting, 24 maart. ,,We verwachten dat ze ons dan wel te hulp komen schieten, dat ze kampeerterreinen openen speciaal voor mensen die terug naar huis willen.”

Vakantiegevoel is weg

Tot die tijd houden ze het nog wel uit op de steeds stiller wordende camping. ,,We lijden geen honger en hebben water, ziek zijn we ook niet. Het is hier nog steeds prachtig, maar het vakantiegevoel is wel weg. Mensen mogen niet zich niet meer buiten onze plaats begeven. Fietsen of wandelen is er dus niet meer bij. We mogen niet meer uit eten. Eerst mochten we nog wel maaltijden afhalen, maar dat is nu ook verboden. We koken alles zelf. Alleen voor dringende zaken als boodschappen, doktersbezoek, bankzaken of medicijnen halen mogen we nog weg en maar één persoon tegelijk.”

Het echtpaar Van Hout twee jaar geleden op een vaartocht over een meer.
Volledig scherm
Het echtpaar Van Hout twee jaar geleden op een vaartocht over een meer. © Rietje en Jos van Hout

In samenwerking met indebuurt Helmond