Volledig scherm
© Ton van den Meulenhoef

Edah Museum halfjaar langer in pand Helmond

HELMOND - Het goede nieuws is dat het Edah Museum geheel 2017 in het huidige onderkomen kan blijven. Het minder goede nieuws is dat nog steeds onduidelijk is of er ooit nog een Nationaal Levensmiddelen Museum komt.

Edah was Helmond en Helmond was Edah, daar wil bijna niemand in de stad op afdingen. Maar hoeveel geld hebben we over om het museum rondom de voormalige supermarktketen overeind te houden? En wat gaat het kosten om het uit te breiden tot een heus Nationaal Levensmiddelenmuseum?

Over die vragen buigt de Helmondse politiek zich het komend jaar. Een eerste antwoord is al gegeven. Het Edah Museum mag nog geheel 2017 blijven in het huidige onderkomen op de hoek Noordende/Kanaaldijk. De eigenaar van de grond, BanBouw uit Nuenen, verwacht niet eerder het pand te gaan slopen voor nieuwbouwwoningen.

Erfgoed Brabant
Wat na 2017 overblijft van het levenswerk van oud-Edah-directeur Thieu de Wit ligt in handen van de politiek. Vorige week kreeg zij een rapport onder ogen van Erfgoed Brabant, waarin het tien Helmondse museumcollecties heeft beoordeeld.

Over het Edah Museum is Erfgoed Brabant kritisch. Het moet vooral allemaal professioneler, wil het een nationaal museum van betekenis worden, luidt het oordeel.

Rondleidingen
Museumvrijwilligster Tonny Raaijmakers erkent dat er 'kritisch gekeken mag worden' naar de huidige collectie. "Niet elk onderdeeltje van de collectie hoeft mee als we verhuizen. Maar onze grote waarde is emotioneel. Een sterke kracht van ons zijn de rondleidingen. Dit jaar komen we op elfduizend bezoekers. Die zijn allemaal heel erg enthousiast."

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.