Olga Uzikaeva (l) en Ayumi Toyabe in het straatje Bij de Populieren in Helmond.
Volledig scherm
Olga Uzikaeva (l) en Ayumi Toyabe in het straatje Bij de Populieren in Helmond. © FotoMeulenhof

Een dansshow geïnspireerd op Helmond: ‘De stad verkennen en dan dansen’

HELMOND - Wat al wél duidelijk is: de danskunstenaars Olga Uzikaeva en Ayumi Toyabe treden zaterdag 26 oktober op in het Annatheater in Helmond. Wat nog níet duidelijk is: hoe de show, Flip-Flop, eruit zal gaan zien. Daarvoor laten de Russische en de Japanse zich inspireren door Helmond, met als centrale vraag hoe hun achtergronden hen daarbij beïnvloeden.

Sinds donderdag vertoeven de twee in het gastenverblijf voor kunstenaars in het straatje Bij de Populieren in de binnenstad. Van daaruit gaan ze de omgeving verkennen en werken aan de voorstelling. Het meest opvallende tot nu toe? Toyabe: „Er staan heel veel mooie bomen hier in de buurt.”

Uzikaeva (28) komt oorspronkelijk uit Vladivostok, Toyabe (26) uit de omgeving van Tokio. Toch leerden ze elkaar niet kennen in het Verre Oosten maar in Europa. Beiden startten met klassiek ballet, verlieten op 19-jarige leeftijd het ouderlijk huis en trokken westwaarts. Omdat ze zich in Europa beter zouden kunnen ontwikkelen in de richting die ze voor ogen hadden.

Vertrouwensband

Een jaar geleden kruisten hun paden in Belgrado, al enige tijd de uitvalsbasis van Uzikaeva. Ze ontdekten hun overeenkomsten en ontwikkelden snel een vertrouwensband. Een halfjaar geleden zouden ze samen deelnemen aan een nieuw project. „Maar dat klapte”, zegt Uzikaeva. „Toen zijn we samen op zoek gegaan naar andere projecten.”

Via Facebook kwam het duo in contact met Lærke Kersten, de Deense kunstenaar die sinds begin dit jaar eveneens in de Helmondse binnenstad bivakkeert. Zij nodigde Uzikaeva en Toyabe uit. Zo konden de twee geboekt worden voor een show in het Annatheater. Ze noemen zich Horokodile. Zelf denken ze daarbij aan een niet bestaand dier. „Maar elke interpretatie is goed”, aldus Uzikaeva.

Pianist

Komende maandag gaan Uzikaeva en Toyabe kennismaken met Lavínia Germano van het Annatheater. Twee dagen later sluit de Servische pianist Damjan Jovicin zich bij het duo aan. Hij zorgt de 26ste voor de muziek. De voorstelling Flip-Flop in het Annatheater aan de Floreffestraat duurt veertig minuten. Aanvang 20.30 uur, entree 10 euro.

In samenwerking met indebuurt Helmond