Aukje van Gijssel  (r) en Claudia van den Camp (l) vouwen kraanvogels om de afdelingen met coronapatiënten op te vrolijken én geluk te brengen.
Volledig scherm
Aukje van Gijssel (r) en Claudia van den Camp (l) vouwen kraanvogels om de afdelingen met coronapatiënten op te vrolijken én geluk te brengen. © Rene Manders/DCI Media

Een kraanvogel voor elke coronapatiënt in het Elkerliek

HELMOND - Voor elke quarantainedag één kraanvogel vouwen en van al die kraanvogels een mooie slinger maken voor in de huiskamer. Dat was de bedoeling van Aukje van Gijssel uit Helmond. Totdat zij met een vriendin op het idee kwam kraanvogels te maken voor coronapatiënten in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond.

‘In Japan wordt de kraanvogel als gelukbrengend beschouwd. Ze staat symbool voor een lang en gezond leven.” Aukje van Gijsel (40) sprak die achterliggende symboliek wel aan toen ze begon met het vouwen van de kraanvogels. ,,Voor elke quarantainedag wilde ik een vogel maken en daar samen met mijn kinderen Reva en Ravi een mooie slinger van maken. Een stukje kleur en gezelligheid in huis en samen lekker knutselen.”

Opfleuren

Haar vriendin en sportmaatje Claudia van den Camp (44) uit Helmond startte ook met vouwen. ,,We raakten in gesprek over onze nieuwe creatieve bezigheid. Claudia is werkzaam als arts in het Elkerliek en we vroegen ons af of we met zo’n mooie slinger de coronapatiënten in het ziekenhuis op zouden kunnen fleuren.” 

De kamers waar deze patiënten liggen zijn leeg en hebben weinig tot geen aankleding, legt Van den Camp uit ,,Hoe mooi zou het zijn om juist op die plek de mooie symboliek te laten spreken, aan diegenen die daar alleen in een kamer liggen, vechtend voor hun leven.”

Hygiënetechnisch

Van den Camp zocht uit of het ‘hygiënetechnisch’ mogelijk was om wat extra kleur te brengen. Ze kreeg groen licht. Vervolgens deed het tweetal een oproep op social media. ,,Help ons met vouwen van kraanvogels, zodat we de afdeling een positief zetje kunnen geven en vol kunnen hangen met kleurrijke slingers.”

Op de oproep werd massaal gereageerd. ,,Vrienden en familie, bekenden en onbekenden, hulpgroepen op Facebook, iedereen hielp mee. Dagelijks vinden we tasjes met kraanvogels aan onze voordeur of krijgen we ze per post toegestuurd. Zo lief dat mensen ons willen helpen om letterlijk en figuurlijk kleur te brengen in deze tijd. Dat mensen de tijd en moeite nemen om voor iemand die zij niet kennen iets te maken, ja, dat vinden we lief en bijzonder.”

Duizend

Ze kregen duizend vogels gedoneerd van de Brandevoortse wijkquiz ‘Witte Wel Witte Nie’. ,,Twee jaar geleden was een van de opdrachten om een kraanvogel te vouwen in de wijkquiz. Die bouwwerkjes lagen nog bij iemand op de zolder. Ze vonden het superfijn om ze aan een goed doel te kunnen schenken.”

Inmiddels loopt de teller door en hebben de dames zo’n kleine tweeduizend kraanvogels verzameld, in alle kleuren en maten.   ,,Het is even zoeken, maar als je de handigheid erin hebt, dan heb je binnen een paar minuten een kraanvogeltje gevouwen.”

Het duo hoopt komende week de eerste slingers af te geven aan het Elkerliek Ziekenhuis.

In samenwerking met indebuurt Helmond