Een labyrint van zorgcodes

Arnold Mandemaker a.mandemaker@ed.nl

Hoe kan het dat hetzelfde onderzoek in het ene ziekenhuis veel meer kost dan in het andere? Voor een niet-ingewijde patiënt valt er geen touw aan vast te knopen.

Stelt u zich een man voor die zich niet goed voelt. Snel moe, moeite met adem halen, pijn op de borst. Zijn huisarts denkt aan hartproblemen en verwijst hem naar een cardioloog. De  man kruipt thuis eerst achter zijn laptop en gaat op zoek naar het ziekenhuis met het laagste tarief voor hulp bij hartklachten. 

Hij belandt al snel in een labyrint vol medisch jargon en afkortingen. DBC bijvoorbeeld. Dat staat voor ‘Diagnose Behandel Combinatie’. Daarin staat wat er moet gebeuren om een klacht te verhelpen. Of DBC-DOT; dat blijkt de afkorting van ‘DBC Op weg naar Transparantie’.

Hij wil alleen weten wat zijn hartklacht gaat kosten met het oog op zijn eigen risico. Op de site van zijn verzekeraar moet hij daarvoor zoeken op declaratie- of zorgproductcode. Maar welke code is de juiste? Of, zoals Wouter van der Horst woordvoerder van de koepelorganisatie Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, het stelt: ,,Een patiënt gaat naar het ziekenhuis met een klacht, niet met een diagnose.” Laat staan met een code.

Bovendien weet onze hartpatiënt in spe niet wat de toekomst brengt. Blijft het bij een hartfilmpje of is extra onderzoek nodig? Wordt hij gedotterd? Heeft zijn hart twee, drie, vijf of acht omleidingen nodig? Of kan hij zijn toekomstige kleinkinderen alleen leren kennen na een harttransplantatie?

Zou de beste man zich op twee verschillende plekken laten verzorgen, dan kan hij dezelfde bizarre ervaring beleven als Henk van de Kerkhof uit Stiphout. Die liet zijn chronische aandoening eerst controleren bij een neuroloog van het Sint Anna ziekenhuis Geldrop. Die bracht hem in mei 2015 237,87 euro in rekening. Dat bedrag moest hij helemaal zelf betalen als eigen risico. In juni 2016 ging hij voor hetzelfde onderzoek naar het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en kreeg een nota van 951,75 euro.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond