Sixta van zandbeek (l) en haar thuisbegeleider Julia Claessens van Savant Zorg. Op de Luna ziet mevrouw Van Zandbeek elke dag wat ze allemaal moet doen.
Volledig scherm
PREMIUM
Sixta van zandbeek (l) en haar thuisbegeleider Julia Claessens van Savant Zorg. Op de Luna ziet mevrouw Van Zandbeek elke dag wat ze allemaal moet doen. © FotoMeulenhof

Een ‘schilderijtje’ als zorghulp: Savant test in Helmond en de Peel digitale dagkalender

HELMOND - Thuisbegeleider Julia Claessens kwam bij Sixta van Zandbeek nogal eens aan de gesloten deur. Meestal was de 64-jarige bewoonster van woonzorgcentrum Savant Rivierenhof in Helmond-Brouwhuis dicht in de buurt, maar soms ook niet. Tegenwoordig is mevrouw Van Zandbeek altijd thuis als Claessens langskomt, dankzij de digitale dagkalender Luna.

Mevrouw Van Zandbeek heeft moeite om dingen te onthouden. Ze is een van de tien licht-dementerende cliënten van Savant Zorg die experimenteren met de Luna. Het apparaatje van fabrikant Nedap ziet eruit als een e-reader. Via software van Nedap kunnen zorgverleners en mantelzorgers op afstand afspraken en andere mededelingen invoeren. Die verschijnen daarna vanzelf op het scherm van de Luna.

In samenwerking met indebuurt Helmond