Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx

Een tot anderhalf jaar cel geëist voor poging ripdeal in Helmond

DEN BOSCH - Tegen vier jonge Belgen zijn maandag bij de politierechter in Den Bosch straffen van 12 tot 18 maanden cel geëist. Ze zouden een jaar geleden naar Helmond zijn gekomen om een kweker van hennep te beroven, nadat die na betaling niet zou hebben geleverd.

Vier Brusselnaren (22, 22, 23, 23) stonden terecht voor deze poging tot ripdeal in Helmond. Drie kwamen er maandag opdagen bij de rechtbank, twee hadden een advocaat. Met een vuurwapen, stroomstootwapen, boksbeugel, waterpomptang, moersleutel, drie kniptangen en negen bigshoppers in hun auto reden ze vorig jaar januari naar Helmond. Om een adres aan de Johannes Vermeerlaan te 'bezoeken'. De initiatiefnemer, een 22-jarige man, had naar eigen zeggen eerder 4.500 euro betaald, maar daarvoor niet de afgesproken kilo wiet gekregen.

Tegenstrijdig
Hun verklaringen zaten vol tegenstrijdigheden. Wanneer vertrokken ze uit Brussel? Negen uur 's avonds, zei de één. Het was elf uur, verklaarde de ander. Nee, twaalf uur, als je nummer drie moest geloven. De bestuurder zei dat bij het adres in Helmond iedereen uitstapte. Volgens de andere drie was alleen de initiatiefnemer uitgestapt. Eén lag zelfs te slapen, zei hij zelf. Toch had een getuige gezien dat vier of vijf mannen aan de deur stonden. Geprobeerd werd om die in te trappen. Daarvan is ook een spoor ontdekt. Toen dat niet lukte, vertrok het kwartet, aldus de getuige. De politie hield kort daarna de auto aan.

De officier van justitie vond dat er duidelijk sprake is van een poging tot ripdeal. Hij eiste 18 maanden cel voor de initiatiefnemer, 16 en 15 maanden voor de cliënten van de advocaat en 12 maanden voor de afwezige. Advocaat Ton van de Biezenbos stelde dat zijn cliënten geen rol hebben gehad bij het plegen van strafbare feiten.

Uitspraak op 23 januari.