Volledig scherm
Helmcross. © Simon Rood

Eerste editie Helmcross op zonovergoten Berkendonk in Helmond

HELMOND - Zo’n tweehonderd veldrijders zijn zondag actief rondom recreatieplas Berkendonk in Helmond. De reden: zij fietsen mee in de eerste editie van de Helmcross.

De nieuwe wielerwedstrijd treft het met het weer. Onder een stralende zon verrijden de deelnemers in tien categorieën het parcours. Dat voert over zandstrand langs het water, met gras begroeide heuvels en kronkelende bospaden. De rijders fietsen op wielrenfietsen met dikke banden (cyclocross) of mountainbikes. Er zijn wedstrijden in meerdere leeftijdklassen.

Zwaar is het parcours, aldus menig deelnemer. “Maar prachtig”, vindt Peter van den Heuvel uit Bakel. De 31-jarige cyclocrosser rijdt 50 minuten op een wielrenfiets met extra dikke banden. “Hier in de buurt heb je niet veel crosswedstrijden meer. Dit soort parcours zie je veel in België. Dus ik vind het leuk dat deze wedstrijd dichtbij is georganiseerd.”

Tevreden
De Helmcross is opgezet door Mark Klerkx namens wielerclub R&TC Buitenlust in Helmond. Het parcours is uitgezet door drievoudig wereldkampioen veldrijden Edwin Raats uit Helmond. De wedstrijd maakt onderdeel uit van de Jos Feron Cup. Deze competitie bestaat uit 17 wedstrijden in Limburg, Brabant en België. Aan de Helmcross doen ook volop renners uit België en Duitsland mee.

Met zo’n tweehonderd deelnemers is de organisatie tevreden over de eerste editie. Als het aan bedenker Klerkx ligt, keert de Helmcross jaarlijks terug. “Wielrennen mag in Helmond wat meer op de kaart gezet worden. Vanuit Buitenlust zochten we een terrein om wat groters te organiseren dan we normaal doen op ons eigen terreintje in Rijpelberg. Dit doen we vooral om de jeugd een kans te geven. Dit is een pilot voor meer.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dickens kerstverhaal leeft meer dan ooit in Helmond
  PREMIUM

  Dickens kerstver­haal leeft meer dan ooit in Helmond

  HELMOND - Ruim tweehonderd jaar geleden schreef de beroemde Engelse schrijver Charles Dickens 'A Christmas Carol'. Een verhaal dat gaat over de gierige en onaardige Ebenezer Scrooge die op Kerstavond tot inkeer komt. Dickens, in de persoon van acteur Ton van der Velden, liep dit weekend rond op de zestiende editie van Dickensnight in Brandevoort. Hij vertelde een verkorte versie van het verhaal aan wie het maar horen wilde, want 'de boodschap geldt meer dan ooit'.
 2. ‘Als hier chemiebuizen komen, zijn wij weg’
  PREMIUM

  ‘Als hier chemiebui­zen komen, zijn wij weg’

  HELMOND - Hij weet niet wat hij leest, eind 2016, in de Staatscourant. Buisleidingen voor gevaarlijke stoffen? Pal langs zijn huis en op ongeveer een meter diepte in zijn tuin, waar dan alleen nog gras mag groeien? Hoezó? Waarom weet hij hier niks van? Als Frank Beekhuis van de verbazing is bekomen, volgt de verontwaardiging. De 55-jarige Helmonder woont met zijn gezin net een paar maanden aan de Kaldersedijk, aan de rand van Brandevoort, dichtbij het Eindhovens Kanaal. Een prachtige, rustige plek. Beekhuis besluit zich vast te bijten in de zaak. Hij wordt kartrekker van de werkgroep Buizen Brandevoort.

In samenwerking met indebuurt Helmond