Volledig scherm
Helmcross. © Simon Rood

Eerste editie Helmcross op zonovergoten Berkendonk in Helmond

HELMOND - Zo’n tweehonderd veldrijders zijn zondag actief rondom recreatieplas Berkendonk in Helmond. De reden: zij fietsen mee in de eerste editie van de Helmcross.

De nieuwe wielerwedstrijd treft het met het weer. Onder een stralende zon verrijden de deelnemers in tien categorieën het parcours. Dat voert over zandstrand langs het water, met gras begroeide heuvels en kronkelende bospaden. De rijders fietsen op wielrenfietsen met dikke banden (cyclocross) of mountainbikes. Er zijn wedstrijden in meerdere leeftijdklassen.

Zwaar is het parcours, aldus menig deelnemer. “Maar prachtig”, vindt Peter van den Heuvel uit Bakel. De 31-jarige cyclocrosser rijdt 50 minuten op een wielrenfiets met extra dikke banden. “Hier in de buurt heb je niet veel crosswedstrijden meer. Dit soort parcours zie je veel in België. Dus ik vind het leuk dat deze wedstrijd dichtbij is georganiseerd.”

Tevreden
De Helmcross is opgezet door Mark Klerkx namens wielerclub R&TC Buitenlust in Helmond. Het parcours is uitgezet door drievoudig wereldkampioen veldrijden Edwin Raats uit Helmond. De wedstrijd maakt onderdeel uit van de Jos Feron Cup. Deze competitie bestaat uit 17 wedstrijden in Limburg, Brabant en België. Aan de Helmcross doen ook volop renners uit België en Duitsland mee.

Met zo’n tweehonderd deelnemers is de organisatie tevreden over de eerste editie. Als het aan bedenker Klerkx ligt, keert de Helmcross jaarlijks terug. “Wielrennen mag in Helmond wat meer op de kaart gezet worden. Vanuit Buitenlust zochten we een terrein om wat groters te organiseren dan we normaal doen op ons eigen terreintje in Rijpelberg. Dit doen we vooral om de jeugd een kans te geven. Dit is een pilot voor meer.”

In samenwerking met indebuurt Helmond