Cultuurcentrum de Cacaofabriek in Helmond zag de voorbije periode bijna alle inkomsten wegvallen. Mogelijk gaat de gemeente bijspringen.
Volledig scherm
Cultuurcentrum de Cacaofabriek in Helmond zag de voorbije periode bijna alle inkomsten wegvallen. Mogelijk gaat de gemeente bijspringen. © DCI Media

Eerste schatting: coronacrisis kost Helmond tussen de vijf en tien miljoen euro

HELMOND - Helmond heeft na tachtig dagen corona voorzichtig de balans opgemaakt. De voorlopige, eerste schatting is dat de crisis de gemeente Helmond tussen de vijf en tien miljoen euro gaat kosten. 

De coronacrisis heeft ook op het huishoudboekje van de gemeente Helmond een grote negatieve impact. Het stadsbestuur was eerder aarzelend met het noemen van bedragen, maar aannemelijk is inmiddels dat de crisis Helmond vele miljoenen euro's gaat kosten. Helmond is aan de slag gegaan met voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB), en rekende meerdere scenario's door. De eerste prognose is nu dat Helmond tussen de 5,5 miljoen en 10,8 miljoen euro kwijt zal zijn door de pandemie.  

Helmond zegt er nadrukkelijk bij dat het deze cijfers ‘alleen met een zeer grote mate van onwaarschijnlijkheid kan noemen’. Ten eerste omdat de gemeente slechts een globaal beeld heeft en ten tweede omdat de duur van de crisis onbekend is.

Kermis en Cacaofabriek

Kermis in Helmond (2019).
Volledig scherm
Kermis in Helmond (2019). © DCI Media

Helmond zette al een aantal kostenposten op een rijtje. Zo wordt het verlies van de Cacaofabriek nu al geschat op drie ton. Het cultuurcentrum zag de voorbije periode vrijwel alle inkomsten wegvallen. De Cacaofabriek komt in aanmerking voor een subsidie van 150.000 euro vanuit het Rijk. Als dat bedrag wordt toegekend, springt Helmond ook eenmalig bij voor anderhalve ton.

Ook de tijdelijke 24-uursopvang voor dak- en thuislozen op De Braak is een stevige kostenpost. De gemeente heeft nu al een rekening liggen van 240.000 euro. Wanneer de crisis aanhoudt, komt daar nog eens 80.000 euro per maand bij. Maar Helmond loopt tegen allerlei verschillende, financiële tegenvallers aan. Zo kost ook het niet-doorgaan van de verschillende kermissen veel geld: 106.000 euro in totaal. 

Miljoenenschatting

Helmond werkte bij de berekening met twee ‘extreme’ scenario’s. Enerzijds dat de crisis in totaal drie maanden duurt, anderzijds dat de economische inzinking een jaar aanhoudt. In beide gevallen zou de economie, na de genoemde tijdsduur, weer opstarten. Helmond inventariseerde ook zestig ‘corona-risico’s’ binnen de eigen gemeentegrenzen. Op basis daarvan werd de eerste miljoenenschatting gemaakt. 

Bij de bestrijding van de crisis hoopt Helmond op financiële compensatie vanuit het Rijk. ,,Vrijwel alle gemeenten lopen tegen grote kostenposten aan”, zo schrijft het stadsbestuur aan de raad. ,,De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voert inmiddels gesprekken over compensatie, omdat we als gemeente essentieel zijn in de aanpak van de crisis.” 

In samenwerking met indebuurt Helmond