Volledig scherm
Rechtbank © Kees Backx/BD

Eigenaren Chinees restaurant in Helmond krijgen taakstraffen

DEN BOSCH/HELMOND - Een echtpaar dat een Chinees restaurant heeft in Helmond, is veroordeeld tot 160 en 60 uur werkstraf. De rechtbank in Den Bosch vindt dat de man (45) en vrouw (43) schuldig zijn aan mensenhandel. De Helmonders kregen ook een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De man krijgt een hogere straf omdat hij ook veroordeeld wordt voor verduistering.

Het echtpaar had tussen oktober 2011 en november 2012 een Chinese man in dienst als frituurkok. Hij woonde boven het restaurant. Het echtpaar beperkte de man in zijn vrijheid. Zo werd elke avond een alarminstallatie ingeschakeld waar hij de code niet van wist en kon hij niet beschikken over zijn eigen bankrekening waarop zijn inkomen werd gestort. Het bankpasje, de bankafschriften, zijn zorgpas en salarisstroken waren in bezit van de verdachten.

Minder loon
Daarnaast werkte hij meer uren en kreeg hij minder loon dan vooraf contractueel was vastgelegd. Het echtpaar gebruikte het onderbetalen als drukmiddel om de man harder te laten werken. De mannelijke verdachte haalde, nadat de man in november 2012 stopte met werken, zo’n 11.000 euro van diens rekening en maakte dit over naar een familielid.