Volledig scherm
Rocco Verdult is stadskunstenaar van Helmond. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Eindhovenaar als stadskunstenaar van Helmond: een goed idee?

HELMOND - Na twee stadsdichters en twee stadsschrijvers heeft Helmond nu een stadskunstenaar aangesteld. Rocco Verdult uit Eindhoven. Had dat niet een Helmonder moeten zijn? Verslaggever Chiel Timmermans vindt van niet, zijn collega Hans van de Ven van wel. Beiden wonen in Helmond.

VOOR

Kunst is grenzeloos

Door Chiel Timmermans

Als je Helmond vanuit Eindhoven binnenrijdt, passeer je een groot bronzen beeld. 'De Mens' heet dit, misschien wel, bekendste kunstwerk van de stad. De maker? Gloria Pecego. De naam verraadt het al: zij is geen Helmondse, wel een Braziliaanse. De tot ver buiten de stadsgrenzen bekende kubuswoningen? Een creatie van Amsterdammer Piet Blom.

Kortom, je hoeft geen Helmonder te zijn om kunst te kunnen maken die een Helmonder bijzonder vindt. Ik denk ook niet dat je een Helmonder hoeft te zijn om kunst te maken mét Helmonders. Dat is voor iedereen een pittige opdracht, of ze hier nu vandaan komen of niet.

In totaal hadden zich elf mensen aangemeld, elf kunstenaars waaruit kon worden gekozen. Geen idee wie de concurrenten waren, geen idee of hier bijzondere kunstenaars uit Helmond tussen zaten. Maar als ik in de keuzecommissie had gezeten, had ik gekozen voor de man of vrouw van wie ik denk dat die het meeste teweeg zou kunnen brengen in de stad. Die de meest bijzondere ideeën en plannen heeft.

Op de plaatsnaam in het paspoort zou ik ook wel een blik werpen, maar wel nadat ik alle criteria van mijn wensenlijstje al was afgelopen. Want geboortegrond bepaalt niet je creativiteit. Bovendien, er is geen kunstenaar uit Noord-Friesland geplukt. Rocco Verdult komt uit Eindhoven en praat met dezelfde zachte g als hier. Hij lult makkelijk. Ook met Helmonders. En hij is enthousiast. Ook over Helmond.

Consequentie van de keuze is natuurlijk wel dat Verdult onder een vergrootglas komt te liggen. Hij zal wel met bijzondere kunst op de proppen moeten komen, hij zal indruk moeten maken. Want anders zeggen ze hier: 'Dan hadden we net zo goed een Helmonder kunnen vatten'.

TEGEN

Waarom geen Helmonder?

Door Hans van de Ven

Ik hoor het wethouder Frans Stienen in november nog zeggen. Bij de opening van de expositie 'Helmondse Meesters' in de Cacaofabriek. Hoe blij hij was met deze tentoonstelling vol Helmondse kunst. Er volgde zelfs nog een kleine sneer richting Gemeentemuseum: dat zou best nog wat meer aandacht mogen besteden aan kunst uit Helmond, vindt hij.

Ik hoorde het burgemeester Elly Blanksma maandag zeggen. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het Speelhuis. Hoe wij de eigen iconen moeten koesteren. Voorbeelden van Helmonds talent stonden op het podium. Singersongwriter Thomas Pieters met liedjes als schilderijen. Lisalotte Gerards die naast een uitmuntende violiste ook een prima zangeres blijkt te zijn. En een deel van de musicalcast van het Dr.-Knippenbergcollege, met samenzang in Vlisco-outfit.

Een dag later werd de stadskunstenaar bekendgemaakt. Het is een Eindhovenaar.

Ik wil geen oordeel vellen over de kwaliteiten van Rocco Verdult. Hoewel ik het niet sterk vind om weer te beginnen over Helmond als 'underdog'. Dat gevoel zijn we nu toch onderhand wel kwijt.

Waarom niet gekozen voor een Helmonder. Ik kan zo tien geschikte mensen noemen. En misschien was dit een mooi opstapje voor een nog onbekend talent. Iemand die de stad kent en het gevoel in kunst kan uitbeelden.

Ik weet niet wie de elf kandidaten waren. Begreep wel dat de organisatie actief op zoek is gegaan in Helmond. Als dat niets heeft opgeleverd - wat ik me niet kan voorstellen - dan zou een nieuwe oproep wenselijk zijn

Een blik van buitenaf is verfrissend, luidt een argument. Die blikken van buitenaf hebben we al gehad met Abdelkader Benali en Wim Daniëls.

>> Wat vindt u? U kunt reageren via de reactie-mogelijkheid bij dit artikel.